Onze man verkent permanent halvemarathonparcours

De Nederlandse havenstad Rotterdam wil via 'Rotterdam Rent' zo veel mogelijk mensen aan het lopen krijgen. Het gaat om verschillende bewegwijzerde looptrajecten. Onze man nam die van 21 km voor zijn rekening.

Ik parkeer mijn wagen aan Hotel New York in de wijk Kop van Zuid. Dit gebouw was vroeger het hoofdkwartier van de Holland-Amerikalijn. Duizenden mensen scheepten hier in voor de verre trip naar het nieuwe beloofde land. Op 8 november 1971 vertrok de laatste boot richting New York. Het hotel bevindt zich rond kilometer 19 van het halvemarathontraject, maar parkeren is er nu eenmaal handiger dan aan het ‘officiële’ vertrekpunt twee kilometer verderop. In deze wijk vind je ook het Entrepotgebouw, het nieuwe Luxor Theater en de Maastoren: met zijn 165 meter het hoogste gebouw van Nederland.

Van daaruit loop ik over de Erasmusbrug richting het beginpunt van alle Rotterdam Rent-looptrajecten. De brug met haar stalen pyloon van 139 meter hoog is nog maar 20 jaar oud, maar ze is wel hét icoon van deze stad. Eens over de brug zie ik het officiële beginpunt. Ik neem mijn plannetje erbij, maar dat is bij nader inzien niet nodig. De bewegwijzering is uitstekend.

Al na enkele honderden meters zie ik op de grond een geschilderd duoloopvak. Hier kan je 100 meter lang proberen om je meeloper er Usain Bolt-gewijs af te spurten. Daarna stuurt het traject me enkele kilometers langs de Maas. Er zijn wat stapelwolken, maar het is toch behoorlijk heet, waardoor het lijkt alsof ik in een zuiderse stad loop. Of in New York, op een warme dag. De Boerengatbrug – wie verzint zo’n naam? – haalt me uit die illusie.

In ons septembernummer (nu in de winkels) lees je het volledige verslag. Je leest het hier ook digitaal.  

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?