Ongezien wereldrecord: Matthieu Bonne voltooit 8 triatlons in 8 dagen op 8 eilanden

Avonturier Matthieu Bonne heeft zijn ongeziene en loodzware triatlonreeks op de Canarische Eilanden succesvol beëindigd. Hij legde acht volledige triatlons af in acht dagen tijd op de acht verschillende eilanden. En dat met maximum drie uur nachtrust en hallucinaties door de vermoeidheid en het slaaptekort.

Matthieu Bonne is donderdagavond geslaagd in iets wat nooit iemand hem voordeed: hij voltooide 8 loodzware triatlons op 8 dagen tijd op 8 Canarische eilanden, ofwel: 30,88 kilometer zwemmen, 1.441,6 kilometer fietsen en 337,56 kilometer lopen. “Ik ben enorm trots. Dit is ongetwijfeld de zwaarste inspanning die ik ooit gedaan heb”, zegt Matthieu Bonne van op het eiland La Graciosa. Anderhalf jaar lang heeft Matthieu zich onder de deskundige begeleiding van voormalig toptriatleet Luc Van Lierde minutieus voorbereid op deze onwaarschijnlijke stunt. 

Niets lieten ze aan het toeval over, want de Canarische Eilanden kunnen met hun harde wind, bergachtig reliëf en hoge temperaturen best lelijk uit de hoek komen. Om het nog eens extra zwaar te maken moest Bonne de eerste vier dagen van eiland naar eiland varen met een zeilboot, omdat hij anders nooit tijdig aan de volgende triatlon kon beginnen. “Ik wist op voorhand niet hoe mijn lichaam hierop zou reageren. Zeeziek ben ik gelukkig niet geworden, maar slapen was echt niet evident. De eerste twee nachten kon ik maar goed drie uur slapen. Mijn triatlon op Tenerife legde ik zelfs af nadat ik letterlijk geen oog dicht had gedaan. De oceaan ging wild tekeer, waardoor de zeilboot constant van links naar rechts slingerde. Op de koop toe moest ik mijn marathon op het heetste moment van de dag lopen en gaf de thermometer zelfs ruim 30 graden aan. Ik finishte die triatlon pas om 23.45 uur.”

HALLUCINATIES

Coach Luc Van Lierde had hem aangeraden om niet te snel de eerste triatlons te voltooien. Zo wilde hij vermijden dat zijn poulain zichzelf zou voorbijsnellen en op het einde zonder energie zou vallen. Ondanks de korte nachten, de 2.500 hoogtemeters die hij gemiddeld moest overwinnen, de harde wind en hoge temperaturen, legde Matthieu de eerste vier triatlons af in een gemiddelde tijd van 11 uur en 43 minuten.

Na de tocht in Tenerife kon Matthieu voortaan iedere nacht in een bed in een hotel slapen. Dat vooruitzicht gaf hem nieuwe moed. Na een zware triatlon op Gran Canaria gaf zijn Polar-horloge maar liefst 3.000 hoogtemeters aan. Matthieu keek erg uit naar dag 6. Op Fuertaventura kon hij in de omgeving van zijn lievelingsstad Majanicho lopen, maar de tocht op het eiland werd een echte martelgang. “Na opnieuw een nacht van slechts drie uur begon de vermoeidheid enorm door te wegen. Ik begon door het continue slaaptekort te hallucineren tijdens mijn fietstocht. Het was ook nog eens erg warm. De laatste 25 km van mijn marathon deden enorm veel pijn. Op een pijnschaal van 1 tot 10 voelde het echt als 12 aan. Maar als je een doel voor ogen hebt, dan doe je er alles aan en ga je nog eens extra door de muur.” 
ZWAARSTE EILAND 

Het voorlaatste eiland tijdens zijn challenge, Lanzarote, ging – gezien de opeenstapeling van triatlons – best vlot. Maar de loodjes op het eind wegen altijd het zwaarst , en dat bleek op La Graciosa. Omdat het achtste eiland niet geasfalteerd is, moest Matthieu zijn hele triatlon op onverharde paden fietsen en lopen. Op voorhand had hij bewust het eiland niet verkend, juist om het extra mysterieus te houden. Om zeker tijdig de finish te halen, startte hij al om 5.15 uur ’s morgens. Na een lange tocht bereikte hij uiteindelijk om 23.30 uur lokale tijd de finish.

DOCUMENTAIRE  

“Ik ben zo ongelofelijk moe en moet alles nog eens goed laten bezinken. Ik besef nog niet goed wat er de voorbije acht dagen gebeurd is. Het was zo zwaar, maar tegelijkertijd heb ik enorm genoten. Ik ben erg dankbaar dat ik de kans heb gekregen om deze onwaarschijnlijke tocht tot een goed einde te brengen, met in mijn buurt de mensen die ik het liefst zie. Zonder de goeie begeleiding van coach Luc, de immense steun die ik iedere dag gekregen heb van mijn team, mijn sponsor Polar en mijn werkgever LAGO zou dit niet mogelijk geweest zijn.”

“Matthieu is al jarenlang Polar ambassadeur en we hadden al enkele straffe stoten van hem gezien. Maar dit project tartte werkelijk alle verbeelding”, vult Koen Demyttenaere, Marketing Manager Belux & France Polar, aan. “We hebben hem vanaf het begin gesteund en gevolgd: van het langzaam opbouwen van de trainingsarbeid gedurende anderhalf jaar tot het realiseren van dit grote doel. Zijn prestatie is een bron van inspiratie voor elke sporter die zijn droom wil realiseren, of het nu het lopen van je eerste vijf kilometer is tot het lopen van een marathon! Over enkele weken volgt een documentaire waarin Matthieu terugblikt op het hele avontuur.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.