One small step for Paula Radcliffe

Na de diagnose van een stressfractuur twee weken geleden leek Paula Redcliffe een kruis te mogen maken over haar Olympische marathondroom. De Britse atlete hoopt toch nog fit te geraken tegen augustus en doet daarvoor beroep op een speciaal voor astronauten ontwikkelde loopband.

Radcliffe wil koste wat het kost schitteren op de marathon in Peking midden augustus. (foto belga)
De stressfractuur in haar bovenbeen was volgens artsen dusdanig ernstig dat Radcliffe absolute rust voorgeschreven kreeg. Toch wil de atlete haar Olympische droom koste wat het kost waarmaken, zo meldt de Britse krant the Daily Telegraph.

Deze week hervat de wereldrecordhoudster op de marathon haar trainingen met behulp van een door de NASA speciaal voor astronauten ontwikkelde loopband. De machine neemt ongeveer 80% van haar lichaamsgewicht weg, waardoor het been minder belast wordt.

Radcliffe maakte eerder dit jaar in de VS kennis met de loopband van de Californische maatschappij Alter-G. Ze heeft nu zelf zo’n apparaat ter waarde van bijna 45.000 euro gekocht en laten installeren op haar trainingskamp in het Franse Font Romeu.

Het apparaat is een combinatie van een loopband en een hogedrukkamer. De hogedrukkamer wordt bevestigd rond het middel van de loper. Door de luchtdruk in de kamer te verhogen, wordt de atleet omhoog gedrukt met minder gewicht op de benen tot gevolg. De atleet krijgt het idee vederlicht te lopen en kan toch zijn basissnelheid onderhouden.

De loopband werd eerder gebruikt door de Amerikaanse hardloopster Shannon Rowbury, die een vergelijkbare blessure had. Ook de Italiaanse voetbalclub AC Milan maakte al gebruik van het systeem.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?