Onderzoek: ook korte trainingen effectief voor je gezondheid

Weinig tijd? Je hoeft niet per se lang te lopen om de voordelen ervan te plukken.

Het is algemeen bekend dat lopen een positief effect heeft op onze fysieke en mentale gezondheid, maar hoeveel kilometers moet je lopen alvorens je er voordeel uithaalt?

De meesten weten dat zij die sporten een kleiner risico hebben op hartziekten, bepaalde types kanker, diabetes en doorgaans langer leven. Bovendien gaan we ervan uit dat meer sporten meer gezondheidsvoordelen oplevert. Recent onderzoek suggereert echter dat we niet per se heel lang moeten lopen om al van de voordelen te genieten.

Langer betekent niet beter

Steeds meer wetenschappelijk bewijs toont aan dat zelfs veel kortere loopsessies gezondheidsvoordelen met zich meebrengen – zeker op vlak van levensverwachting en mentale gezondheid. Zo stelt Dr. James H. O’Keefe, directeur van preventieve cardiologie van het St. Luke’s Mid-America Heart Institute, dat je al van dezelfde levensverlengende voordelen van lopen geniet bij enkele trainingen van slechts 2 mijl (3,2 km) per week.

O’Keefe en zijn collega’s hebben verschillende studies over lopen en gezondheid gepubliceerd. In een van deze studies analyseerde hij gezondheids- en bewegingsdata over een langere periode bij meer dan 5000 volwassenen tussen de 20 en 92 jaar. Zij die tussen 1u en 2u30 per week aan een traag of matig tempo liepen, bleken het grootste voordeel te hebben op vlak van levensverwachting – zelfs groter dan de lopers die meer en aan een hoger tempo liepen.

Minder trainen boost nog steeds de mentale gezondheid

Je hebt het alvast gemerkt: sporten doet wonderen voor ons humeur. Maar meer bewegen betekent niet noodzakelijk ook meer mentale voordelen. Een recent onderzoek over sporten en depressie toont aan dat volwassenen die erin slaagden om tweeënhalfuur per week te sporten – de hoeveelheid lichaamsbeweging die door de meeste richtlijnen wordt geadviseerd – 25% minder kans hadden om een depressie te ontwikkelen in vergelijking met zij die niet sporten. Geraak je niet aan die aanbevolen hoeveelheid? Zij die slechts aan de helft van de aanbevolen 2u30 kwamen, hadden nog steeds een 18% kleiner risico op depressie in vergelijking met de niet-sporters.

Conclusie

Wetenschappers zijn het er steeds meer over eens: heel wat gezondheidsvoordelen van lopen krijg je al na enkele minuten. Als je een beginnend loper bent en van sporten een gewoonte wil maken, of je simpelweg even geen tijd vindt om langere loopsessies in te plannen: je hoeft je niet meteen zorgen te maken. Zelfs door korte trainingssessies voeg je nog steeds extra levensjaren toe door het risico op verschillende gezondheidsaandoeningen te verkleinen en je mentale gezondheid te boosten. En dat allemaal door slechts kort even je loopschoenen aan te trekken.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?