Onderzoek: je actieve levensstijl kan een positieve invloed hebben op die van je vrienden

Ben jij de actiefste in je vriendengroep? Goed nieuws, je kan er anderen door motiveren!

De gehele bevolking aanmoedigen om vaker actief te zijn is al decennialang een uitdaging voor volksgezondheid. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft echter een andere manier gevonden om sedentaire individuen te bereiken: dankzij hun fysiek actieve vrienden. Volgens de studie, gepubliceerd in het tijdschrift Plos One, zouden sedentaire personen actiever worden wanneer ze in contact zijn met vrienden, die ‘matig-actief’ zijn.

Positieve impact

Onderzoekers van de Keene University in New Jersey gebruikten bestaande studies om te analyseren hoe sociale interactie met vrienden fysieke activiteitsniveaus kan beïnvloeden om zo een mathematisch model te ontwikkelen dat de beweeggewoontes van een bepaalde gemeeschap na een bepaalde tijd kan stimuleren. Hun model toont aan dat fysieke activiteitsniveaus dalen wanneer mensen geen sociaal contact meer hebben. Dit kon worden vastgesteld tijdens de coronapandemie toen onze sociale contacten tot een minimum werden beperkt.

Het model toont bovendien aan dat wanneer sedentaire individuen regelmatig contact hebben met hun matig-actieve vrienden ze zelf meer bewegen na een bepaalde tijd. Met andere woorden: zij die regelmatig sporten kunnen een postieve impact hebben op hun minder actieve vrienden en hen aanmoedigen om wat meer te bewegen.

Het is belangrijk om aan te geven dat de studie zich op matig-actieve personen focuste. Dat betekent niet dat marathon- of ultralopers ook geen positieve invloed kunnen hebben op hun sedentaire vrienden, maar een sedentair persoon kan een marathonloper bekijken als iemand met een onhaalbaar niveau van discipline of enthousiasme, waardoor deze personen zich niet gemotiveerd voelen om überhaupt nog maar te beginnen met sporten.

3 manieren om je minder actieve vrienden te motiveren

Of je nu traint voor een marathon of die 5 km-trainingen in je druk weekschema probeert in te plannen, je kan je sedentaire vrienden warm maken om ook een actievere levenstijl te hebben. Wij helpen jullie graag op weg met deze drie tips.

  1. Plan actieve afspraakjes

Zou je afspreken met een vriend(in) voor een koffie? Bestel die koffies ‘on the go’ en drink ze onderweg op tijdens een wandeling. Plan je een dagje zee? Neem een strandbal, frisbee of spikeball set mee, waarvoor iedereen van zijn handdoek wil komen. Meer ideetjes? Nodig je vrienden uit op een hike in het weekend, stel voor om jullie in te schrijven bij een recreatief sportteam of plan enkele tuinspelen bij de volgende barbecue. Alles waardoor je mensen uit hun stoel kan krijgen, is sowieso een overwinning.

  1. Probeer samen iets nieuws uit

Je minder actieve vrienden kunnen zich geïntimideerd voelen als ze proberen samen met jou te gaan joggen, dus stel voor om een activiteit te doen die nieuw is voor jullie beiden. Schrijf je in voor een yogasessie, probeer een dansles of neem samen een golfcursus.

  1. Praat over je loopsessies, maar niet té veel

Je loopprestaties of trainingsplannen delen met je vrienden kan motiverend zijn, maar overdrijf er niet mee. Je vrienden hebben niet bepaald behoefte om alle tussentijden van je laatste training te horen of op de hoogte te zijn van je opgelopen blaar na een regenloopje – dat zal hen waarschijnlijk niet motiveren. Wanneer je over lopen praat, vertel dan vooral over hoe en op welke vlakken het jou vooruit helpt, zodat ze de mogelijke voordelen ervan inzien. Bijvoorbeeld: “Ik had een stressvolle dag op het werk gisteren, maar na mijn training voelde ik me pakken beter” of “Ik probeerde onlangs een nieuwe route uit en ontdekte een heel leuke plek die ik nog niet eerder gezien had!”. Het zijn slechts enkele manieren om de mentale en emotionele voordelen van lopen te belichten.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.