Onderzoek: ‘hardlopen is voor de meesten meer dan een sport’

Slechte weersomstandigheden, vermoeidheid, het vinden van de juiste loopschoenen of -outfit. Het zijn veelvoorkomende uitdagingen waarmee lopers te maken krijgen. Toch houdt 81% van de Europese lopers van het gevoel dat ze hebben na het lopen, wil 87% van de lopers vaker de loopschoenen aantrekken en vindt 65% dat lopen meer is dan alleen maar een sport.

Dat blijkt uit een recent onderzoek van Brooks Running, dat meer dan 5.000 lopers in verschillende Europese landen bevroeg, waarvan 1.006 lopers in de Benelux. Met het onderzoek wil het loopmerk belangrijke inzichten krijgen in de gewoontes, motivaties en schoenvoorkeuren van lopers.

We willen meer lopen

De resultaten tonen aan dat ‘fysiek in beweging zijn’ de belangrijkste reden is om de loopschoenen aan te trekken, gevolgd door het feit dat lopen helpt om het hoofd leeg te maken, dat het een moment van ‘me-time’ is en mensen de kans geeft om meer tijd buiten door te brengen. Het algehele welzijn verbeteren lijkt voor Europese lopers net zo belangrijk te zijn als het opbouwen van hun fysieke welzijn. Het is dan ook niet vreemd dat bijna 9 van de 10 ondervraagden vaker de loopschoenen wil aantrekken. Gen Z en Millennials hebben dit gevoel meer dan oudere generaties: 70% van de 55-plussers en 60% van de 65-plussers wil vaker de loopschoenen aantrekken tegenover meer dan 85% van de jongere generaties die meer willen lopen dan ze nu doen.

Budgetvriendelijk en duurzaam

Lopen is een manier om fit te blijven en biedt tal van voordelen voor zowel het fysieke als mentale welzijn. Er zijn echter nog verschillende andere redenen waarom er voor de loopschoenen gekozen wordt: meer dan 8 op de 10 lopers vindt de sport een van de meest budgetvriendelijke sporten, omdat je geen abonnement nodig hebt. Bovendien vindt 82% lopen ook een duurzame sport. Verder waarderen lopers ook het feit dat je altijd kan gaan lopen, ongeacht het tijdstip of de situatie.

De zoektocht naar de juiste loopschoenen

Hoewel de meeste lopers dus veel belang hechten aan ‘hun sport’ , stuiten ze vaak nog op obstakels als ze willen gaan lopen. Bijna driekwart (71%) vindt het moeilijk om comfortabele loopschoenen te vinden en 64% vindt het moeilijk om loopschoenen in de juiste maat te vinden. Dit obstakel komt het meest voor bij zij die meer dan 20 km maar minder dan 30 km lopen.

Je bewust zijn van de ondergrond waarop je loopt, is ook belangrijk. Driekwart (75%) van de lopers is zich ervan bewust dat er verschillende soorten loopschoenen zijn voor verschillende soorten ondergrond (bv. asfalt versus onverharde wegen). En 61% van de lopers plant zelfs looproutes om ervoor te zorgen dat ze de juiste uitrusting aantrekken voor de ondergrond waarop ze zullen lopen.

Beïnvloedbaar door weersomstandigheden

Bovenop de Europese gegevens keken we ook naar specifieke cijfers in de verschillende regio’s. Van alle landen worden lopers uit de Benelux het meest beïnvloed door de weersomstandigheden (8 op 10 lopers). 72% van de lopers in de BLX-regio heeft moeite om de perfecte pasvorm van hun loopschoenen te vinden. Dat is hoger dan in alle andere regio’s. Meer belangrijke inzichten uit de Benelux:

  1. Voor 67% van de BLX-lopers is lopen meer dan een sport en 87% van de lopers woonachtig in de BLX-regio zou vaker willen hardlopen.
  2. Opvallend is dat vooral jongeren (18-25 jaar) liever maar één keer per week de loopschoenen aantrekken. Andere leeftijdsgroepen lopen liever meer. Het is de enige regio waar lopers in deze leeftijdsgroep liever minder hardlopen dan andere leeftijdsgroepen.
  3. Over het algemeen worden mannelijke lopers in de BLX-regio meer beïnvloed door externe factoren zoals de temperatuur, weersomstandigheden en het tijdstip van de dag dan vrouwelijke lopers. Alleen als het gaat om onveilig voelen, scoren vrouwelijke respondenten hoger. Over het algemeen laten lopers in de BLX-regio zich veel meer beïnvloeden door externe factoren dan in andere landen.
  4. Mannelijke lopers zijn actiever in het zoeken naar loopadvies dan vrouwen. Het zijn echter ook de mannen die meer moeite hebben met het vinden van het perfecte paar loopschoenen en uitrusting.

 

Als je op zoek bent naar de perfecte loopschoenen, is het aan te raden om een professionele loopanalyse te laten doen. Dit is een service die de meeste loopspeciaalzaken in Europa aanbieden. Echter, 61% van de lopers heeft nog nooit professioneel advies ingewonnen om hun loopbeweging te analyseren.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?