Onderzocht: beïnvloedt een tatoeage je sportprestaties?

Hebben tatoeages een invloed op je sportprestaties? En zo ja, welke? Amerikaanse onderzoekers legden een stukje van de puzzel.

Drie onderzoekers van Alma College (Michigan, VS) gingen na welke invloed tatoeages hebben op je transpiratie. Dat heeft natuurlijk ook een invloed op je sportprestaties, want tijdens een inspanning zweet je om je lichaam af te koelen (lees hier meer over sporten en zweten).

Hoe gingen de onderzoekers te werk?

Ze verzamelden tien mannen van zo’n 21 jaar, die allemaal een tatoeage hebben die minstens 5,2 cm² huid bedekt. Ze vergeleken vervolgens de zweetproductie op de getatoeëerde kant met die op een vergelijkbare plaats aan de andere zijde van het lichaam.

Wat was het resultaat?

Alle deelnemers zweetten opvallend minder (bijna de helft) aan de getatoeëerde kant. 9 van de 10 proefpersonen hadden ook een hogere natriumconcentratie (belangrijk voor een goede vochtopname) dan normaal.

Ik heb een tatoeage, moet ik nu panikeren?

Niet echt. Weet dat sommige mensen van nature minder of niet zweten op bepaalde plekken van hun lichaam, zonder dat dat invloed heeft op hun prestaties. Zeker bij kleine tatoeages valt ‘de schade’ dus allicht wel mee. Ten tweede: we mogen de resultaten uiteraard niet negeren. Zeker omdat er bij 100% van de doelgroep een soortgelijk effect werd vastgesteld. Maar … verder onderzoek is absoluut nodig, aangezien 10 mensen niet representatief zijn voor de wereldbevolking.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?