Olympische marathon start voor dag en dauw

Wie volgt in 2020 Eliud Kipchoge op als olympische marathonkampioen? Het antwoord op die vraag zullen we vroeg op de dag van de race kennen.

De voorbije maanden waren er al tal van speculaties omtrent de olympische marathon van 2020 in Tokio. Zeker na afgelopen zomer, toen de Japanse hoofdstad moest afrekenen met extreme hitte (40 °C en meer). Lees: geen ideale omstandigheden om 42,195 km te lopen.

Een van de geruchten was dat het aanvangsuur zeer vroeg zou zijn. Dat is ondertussen bevestigd. De marathon start op 9 augustus om 6 uur plaatselijke tijd. De Japanners lopen 7 uur voor op onze tijdzone. Dat wil zeggen dat wij de ontknoping van de marathon omstreeks 1 uur ’s nachts zullen meemaken. De marathon in Tokio zal met zijn vroege aanvangsuur geen uitzondering zijn. Later dit jaar start het WK marathon in Doha om middernacht, ook omwille van de hitte.

Geld bepaalt

Wie trouwens het volledige tijdschema van de Olympische Spelen 2020 bekijkt (check de link hieronder), zal zien dat er verschillende finales plaatsvinden in de vroege ochtend (lokale tijd). Dat heeft niet altijd te maken met de hitte. Ook de Amerikaanse tv-zender NBC speelt op dat vlak een rol. De olympische rechtenhouder telt zo’n miljard euro neer voor de uitzendrechten. ‘In ruil’ worden sommige – vooral Amerikaanse sporten, zoals basketbal – gepland op Amerikaanse primetimemomenten: ’s ochtends in Tokio. 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?