Nieuwe sport: schanslopen

Schansspringen, dat kenden we al. Maar blijkbaar is het voor sommigen ook een uitdaging om zo'n schans en de landingsheuvel in omgekeerde richting omhoog te rennen. Bekijk het filmpje op ASICS Runners TV!

De zogenaamde ‘Sturm auf den Kulm’ lokte 236 deelnemers naar de voet van de Kulmkogel in het Oostenrijkse Tauplitz. Daar stond hen waarschijnlijk de zwaarste 400 meter ooit te wachten.

Na het startschot moesten ze immers eerst de landingsheuvel omhoog lopen – lees: kruipen – om vervolgens de spiegelgladde skischans met stijgingspercentages tot 37% te bedwingen. Spektakel verzekerd, dat wisten ook de 2.500 toeschouwers op de heuvel.

Het wereldrecord op de 400 meter staat op 43.18. Die tijd werd op dit parcours dus niet gehaald. De Turk Ahmed Arslan, bijgenaamd de Turkse gems en vijfvoudig Europees kampioen berglopen, kwam als eerste boven in 5:04.58. Bij de vrouwen deed de Italiaanse winnares Antonella Confortola 6:07.24 over de 400 meter.

Opvallende deelnemer was Andreas Goldberger, voormalig wereldkampioen schansspringen en winnaar van het vierschansentornooi. Omlaag gaat precies beter dan omhoog bij de Oostenrijker, want hij eindigde 40ste van de 50 mannen bij de individuele deelnemers, op twee minuten van de winnaar.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?