Nederlands oudste stratenloop strikt ’s werelds snelste 10km-loper

Leonard Komon liep in 2010 op de Singelloop Utrecht tegen reuma de snelste 10 km op de weg ooit. Op zondag 27 september doet hij dat kunstje misschien nog wel eens over op de oudste stratenloop van Nederland.

Wereldrecordhouder Leonard Komon is op zondag 27 september op papier de snelste en in naam de beroemdste atleet bij de 65e Singelloop Utrecht tegen reuma. De 27-jarige Keniaan vestigde in 2010 in Utrecht tijdens de oudste stratenloop van Nederland op de 10 kilometer een wereldrecord dat nog altijd onovertroffen is: 26 minuten en 44 seconden.

Ook in 2009 triomfeerde Komon op de prachtige en snelle route langs de authentieke singels en door de historische binnenstad van Utrecht. De Afrikaanse lichtgewicht (52 kilo, 1,75 m) finishte destijds in 27.10, dat is zijn op een na beste prestatie op de 10 kilometer. Dit jaar wil hij in Utrecht op zijn favoriete parcours opnieuw een spraakmakende tijd neerzetten.

Komon liep, behalve op de 10 kilometer bij de Singelloop Utrecht tegen reuma, wereldrecords op de 10 Engelse mijl (44,27 in 2011, Zaandam) en de 15 kilometer (41.13 in 2010, Nijmegen). Vorig jaar debuteerde hij op de marathon in Eindhoven als zesde (2.14.25).

De Singelloop Utrecht tegen reuma beleefde zijn eerste editie in 1925 met slechts enkele tientallen deelnemers. Op zondag 27 september worden 10.000 lopers en een veelvoud aan toeschouwers verwacht. De start is in het sfeervolle Wilhelminapark, een van de mooiste parken die Nederland kent. De finish is op de al even befaamde Maliebaan.

LOPEN TEGEN REUMA

Hoofdpartner van de Singelloop Utrecht tegen reuma is sinds 2013 het Reumafonds. Bij inschrijving voor de 5 en 10 kilometer gaat 2,5 euro direct naar het Reumafonds. Deelnemers kunnen via de officiële eventsite ook een eigen actiepagina aanmaken om zich te laten sponsoren ten bate van het Reumafonds.

Bijna 2 miljoen Nederlanders leven met een vorm van reuma. Dagelijks hebben zij last van pijn, stijfheid en vermoeidheid. Het Reumafonds wil via de Singelloop Utrecht tegen reuma de impact van reuma onder de aandacht brengen en geld ophalen voor reumaonderzoek. Vorig jaar bracht de Singelloop Utrecht tegen reuma in totaal bijna 65.000 euro bijeen.

In het septembernummer van running.be magazine lees je binnenkort meer over de Singelloop Utrecht tegen reuma.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?