Morgen: ’s werelds zwaarste loopwedstrijd (video)

Maak kennis met Badwater 135: een ultramarathon van meer dan 200 km door Death Valley. Met 3 bergketens én temperaturen rond de 50°C.

In Californië vindt van 23 t.e.m. 25 juli de 41ste editie van wat bekend staat als de ‘The World’s Toughest Foot Race’ plaats. Deelnemers overbruggen er een afstand van 217 km en 3 bergketens met hoogtes tot 2550 meter. Ongezien grote bleinen, aanhoudende spierkramen, overgeven en hallucinaties door de extreme hitte overdag en klappertanden bij ijskoude temperaturen ’s nachts zijn eerder regel dan uitzondering.

Toch geniet de legendarische race internationale faam: aan de start staan 99 van ’s werelds sterkste atleten, afkomstig uit 22 verschillende landen. De 67 mannen en 32 vrouwen werden zorgvuldig door een commissie geselecteerd om de ‘helse plekken’ zeker te overleven. Wie kans wou maken op selectie moet hiervoor minstens al 3 races van 100 mijl lopen. De meesten hebben zich grondig voorbereid door in sauna’s of op loopbanden in klimaatkamers te trainen.

Death Valley is volgens deelneemster Marylou Corino één van de meest magische plekken op aarde. De 40-jarige en overigens de enige Canadese die zich wist te kwalificeren vindt het één grote uitdaging: “Het is een ongelooflijke manier om je grenzen te verleggen en te tonen hoe sterk je fysiek en mentaal bent”, vertelt ze de Toronto Sun.

Onderweg zal ze haar reserves aanvullen met onder meer drank rijk aan elektrolyten, sportgels, bananen, hummuswraps en pudding. Ze loopt met water in de hand, dat ze bijvult bij een team dat de loopster om de zoveel kilometer opwacht. Volgens de ultraloopster is haar doorzettingsvermogen haar grootste troef. Haar zwakte? De nood aan slaap. En die behoort niet tot haar racestrategie.

De snelste loper van deze uitputtende wedstrijd finisht waarschijnlijk binnen de 24 uur. Het record staat momenteel op 22h51′

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?