Mindervalide Zuid-Afrikaan mag weer van Spelen dromen

De mindervalide atleet Pistorius, die met kunstbenen loopt, mag aan de Olympische Spelen deelnemen indien hij zich weet te plaatsen. Dat besliste het (CAS) Internationaal sporttribunaal in Lausanne.

Pistorius is al geruime tijd onderwerp van discussie bij de Internationale Atletiekbond (IAAF). Aanvankelijk wou het IAAF Pistorius verbieden om deel te nemen aan de Spelen. Het meent dat de Zuid-Afrikaan voordeel haalt uit zijn twee carbon protheses. Het internationaal sportribunaal fluit het IAAF nu terug.

“Ik heb gehuild als een klein kind toen ik de uitspraak hoorde”, zei de Zuid-Afrikaan die zich wil plaatsen voor de Spelen. Pistorius mag naar de Spelen als hij 45.95 loopt. Zijn persoonlijk record bedraagt nu 46.46.

Nu het CAS oordeelde dat het niet wetenschappelijk is aangetoond dat Pistorius voordeel zou halen uit zijn protheses fleurt de Zuid-Afrikaan opnieuw op. “Het is een mooie dag voor de sport,” oordeelde Pistorius. “Ik heb deze strijd veel te lang moeten strijden. Ik denk dat deze dag de geschiedenis zal ingaan als belangrijk voor gelijke rechten van gehandicapte mensen.”

“Mijn olympische droom is levendiger dan ooit. Als het dit jaar niet lukt dan maar in 2012”, verklaarde een euforische Pistorius.

Bekijk Pistorius, bijgenaamd de Blade Runner, op Youtube!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?