Mega Toby is megasportief

Hij is niet alleen Mega Toby, maar tegelijkertijd ook mega sportief, die Louis Talpe. Dat mocht running.be magazine op een trainingsloopje aan den lijve ondervinden!

Het is fris, maar gelukkig ook windstil aan het Zwin. “Heerlijk weer”, zegt Louis Talpe. “Windstil, dat maak je hier niet gemakkelijk mee.” Talpe verblijft hier geregeld tijdens de weekends in het huis van zijn ouders. “Door de week zit ik in Antwerpen. Ik woon in de buurt van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten en van daar loop ik van ’t Zuid langs de kaaien in de richting van ’t Eilandje en terug. Dat is eerlijk gezegd een saai stukje om te lopen. Dan is dit, hier op de grens met Nederland, in en aan ’t Zwin, wel veel leuker. De open lucht! De gezonde lucht! De rust tussen al het groen, tussen de velden met in de verte de zee … heerlijk toch? Trouwens over saai lopen gesproken: ik loop ook geregeld in de fitness. Tja, soms is het zo en komt het door de agenda niet anders uit.”

Ik pols Louis hoe hij sport een plaatsje geeft in zijn drukke agenda. “Ik heb inderdaad hele drukke maanden achter de rug met de opnames voor de nieuwe televisiereeks Spitsbroeders én de musical 1418. Om over mijn rol tussenin voor De Ridder niet te vergeten … Tja, dan schiet er niet veel tijd over om te sporten. Toch moet je, vind ik, jezelf goed verzorgen en bewust tijd vrijmaken voor sport.”

We lopen een traject van een zestal kilometer. Het is een prachtig stukje natuur dat door de zachte ondergrond ook uitermate geschikt is als loopparcours. Louis wijst naar een voetbalveldje in buurt: “Uren en uren heb ik daar als jong gastje balletjes staan trappen.” Ondertussen worden we door een tiental paardrijders indiaansgewijs begroet: “Huh!”

“Niet gezweet is niet geleefd, zeg ik altijd”

Louis Talpe

Talpe startte deze dag met een sessie bij de kinesist. Maar aan het lopen te zien, ondervindt hij weinig last. “Het was nodig, zei de kine. Het zat allemaal een beetje vast. Ik moet toch wat meer rustdagen inbouwen, vrees ik … maar dat is voor mij heel moeilijk. Meer nog: niet gezweet is niet geleefd, zeg ik! Grapje … hoewel, ik kom dicht in de buurt (lacht). Ik ben altijd – hout vasthouden – gespaard gebleven van blessures. Alleen met het voetballen vorig jaar heb ik er eentje opgelopen aan de hamstrings. Man, dat zag er niet uit! Het was echt nagelbijten eer ik opnieuw het veld op mocht. Ik kan echt niet stilzitten. Ik moet wel wat opletten met voetballen, want met mijn bekende kop word ik natuurlijk geviseerd. De tegenstanders durven wel eens met snedige tackles de deur dichtdoen (lacht).”

“Ik moet wel wat opletten met voetballen, met mijn bekende kop word ik al eens geviseerd”

Louis Talpe

Loop je zoals vandaag het liefst ’s morgens?
Louis Talpe: “Ik loop het liefst nuchter en daarna neem ik dan een stevig en supergezond ontbijt. Door de aard van mijn job met de vele opnamedagen en voorstellingen ligt gezond eten niet zo voor de hand. Ik pak dat toch vrij gedisciplineerd aan. Alles wat je na acht uur ’s avonds eet, blijft eraan hangen, dus ik probeer zo veel mogelijk te vermijden om laat op de avond te eten. Na de voorstelling ga ik naar huis, drink nog wat water, kijk misschien nog wat tv en ga dan naar bed. Misschien niet heel spannend, als ik het zo vertel, maar wel gezond!”

Is dat typisch West-Vlaams? Hard werken, voeten op de grond?
“Ha! Misschien wel ja. Roots, hé! Ik probeer mijn job zo gefocust en professioneel mogelijk aan te pakken. Dat vraagt veel concentratie en daarvoor moet je in de eerste plaats gezond leven. Dat is trouwens ook wel het mooie aan lopen: dat je alles wat kan loslaten. Maar wat ik er eerlijk gezegd wel wat minder aan vind, is dat je je loopconditie zo traag en moeilijk opbouwt. Ik ben nogal resultaatgericht, dus dat botst soms wel.”

“Het mooie aan lopen is dat je alles wat kan loslaten”

Louis Talpe

Je komt uit een sportief gezin?
“Het zal nog niet! Mijn vader was een fietser en een loper. Tegenwoordig zit hij zelfs meer op de mountainbike dan ik. Mountainbiken is voor mij meer iets voor op weekend met vrienden. Ik ben echt een wegrenner. In de zomermaanden gaan we nog altijd geregeld fietsen op een wat Ardennen-heuvelachtig parcours, zonder col-allures. Ik ben trouwens niet echt een klimmer bij het fietsen, eerder een stoemper. Maar goed, dan stuur ik mijn vader vijf minuten voorop en probeer ik hem in te halen. Van de top naar beneden rijdt hij voorop. Mijn vader is bijzonder stuurvaardig. Hij heeft vroeger zelfs nog met wagens gekoerst. Mijn moeder deed vroeger dan weer aan paardrijden.”

“Mijn ouders hebben mijn twee broers en mij de sportmicrobe meegegeven. Van jongsaf aan gingen wij op sport-taalkamp. Geen sport die we niet hebben beoefend! We gingen ook elk jaar naar Lanzarote, waar mijn ouders een timesharing-appartement hadden. Als er nu één plek is waar je echt niet anders kunt doen dan veel sporten, is het daar wel! Denk maar aan windsurfen. Mijn broers en ik gingen met de camionette ook dikwijls naar Portugal om te gaan surfen. Those were the days! Als je zo terugdenkt aan die jaren, 18, 19, 20 jaar oud en maar zuchten dat je het druk had, omdat je weer maar eens naar een feestje moest (lacht).”

“Mijn broers zijn nu ook nog altijd heel sportief ingesteld. Tony is ondertussen in vergelijking met mij wat meer richting tijdritfietsen geëvolueerd. Ik ben meer voor rijden in een peloton. Om half tien ’s morgens passeert hier het plaatselijke Casinoteam. Die zijn dagelijks toch minstens met een twintigtal op pad. Ik kleed me een tiental minuutjes op voorhand snel om en dan pik ik aan, als ze passeren. Ik vind het heerlijk om in het peloton een 40, 42 kilometer per uur te halen. Zelfs met mijn hele drukke agenda speel ik blijkbaar weinig van mijn basisfietsconditie kwijt. Met lopen is dat anders. En in Gent ga ik trouwens ook graag op de piste rijden.”

“Ik kick op sportkledij”

Louis Talpe

Je loopt nu in een volledige outfit, licht en toch goed beschermd tegen de kou. Ben je een sportmateriaalfreak?
“Zeker! Wat je tegenwoordig op de markt vindt, man man man! Lichte stoffen die je toch nog warm houden. Zeker in de winter is dat belangrijk. In plaats van je in twee truien kapot te zweten en het toch nog koud te hebben, kan het nu veel en veel beter. De juiste schoenen voor het lopen, broek, sweater … ja, ik kan nog wel een tijdje doorgaan (lacht). In mijn ogen creëert goed materiaal veel sportplezier. Dat het soms iets extra kost is waar. Maar als je bekijkt welke meerwaarde het oplevert naar ervaring én plezier, is het voor mij de prijs wel waard. Aan mijn dagelijkse kleding besteed ik eerlijk gezegd niet zo heel veel aandacht. Dat is altijd een soort tussenkledij omdat ik toch van het ene kostuum in het andere moet stappen. Ik zou bij manier van spreken in pyjama kunnen rondlopen (lacht). Maar op sportkleren durf ik wel kicken. Dat doe ik bij het voetballen ook, én bij het fietsen. Goed materiaal is essentieel. Mijn kelder staat trouwens vol met fietsen. Een klein fortuin bijeen! Ja, ik geef het grif toe, ik ben een materiaalfreak.”

“Ik geef het grif toe, ik ben een materiaalfreak”

Louis Talpe

Is er een sport die je niet beoefent?
“(lacht) Ik ben ook nog voetballer. Dertien jaar geleden richtte ik een ploegje op in het Brugse bedrijfsvoetbal. Ik ben dan de man die iedereen motiveert om te gaan lopen in het tussenseizoen en om aan de conditie te werken. Daar worden we allemaal beter van, zeg ik dan. Want ik wil altijd winnen. En dan zeggen zij natuurlijk dat ik het wat te serieus opneem (lacht). De laatste twee jaar van het middelbaar zat ik in Engeland op school en daar speelde ik rugby. Ik was er winger. Toen ik terugkeerde naar Vlaanderen ging ik opnieuw voetballen en schoolde ik me om van flankspeler tot aanvallende middenvelder, en dat ben ik nu nog altijd. Ik heb nog een tijdje in eerste provinciale meegedraaid. Mijn vrienden Luc en Frederik Van Lierde raden me dat voetballen af, als ik me meer op triatlon wil toeleggen. Aan de Zwintriatlon doe ik trouwens elk jaar mee, maar voetballen opgeven? Nee, dat kan ik niet. Daarvoor doe ik het te graag.”

“Ik heb veel sporten gedaan en voor veel daarvan had ik ook talent”

Louis Talpe

Heb je geen spijt dat je geen sportcarrière hebt nagejaagd?
“Ik deed tot mijn veertiende ook nog aan competitiezwemmen en daar haal ik nu nog mijn voordeel uit bij de Zwintriatlon. Maar als ik me op triatlon wil focussen, moet ik er meer tijd insteken. Je hebt gelijk, ik heb veel sporten gedaan en voor veel daarvan had ik talent. Als je dat van jezelf mag zeggen, tenminste … Maar dat was nog voor de topsporthype. Het was toen meer de tijd van ‘eerst studeren’. Hoor mij nu bezig, net of ik al zo oud ben (lacht).”

“Omdat ik zelf zo veel met sport bezig ben, krijg ik vaak ook heel leuke rollen aangeboden”

Louis Talpe

“Het leuke aan ouder worden is dat je jezelf steeds beter leert kennen en je dus beter kan inschatten welke sporten je liggen en waar je plezier in vindt. Tegelijkertijd groeit ook met ouder worden het besef dat een sportcarrière uitbouwen meer dan alleen op talent is geschoold. Inzet en karakter zijn belangrijk, maar ook een trainer die in je gelooft. En er is ook heel veel geluk mee gemoeid. Neem nu mijn goede vriend Sven D’hoest (doelman van Club Brugge die dit seizoen wordt verhuurd aan Moeskroen-Péruwelz, red.), die ligt al een tijd in de lappenmand. Dat kan je ook tegenkomen natuurlijk. Tegelijkertijd mag ik helemaal niet klagen, want omdat ik zelf zo veel met sport bezig ben, krijg ik vaak ook heel leuke rollen aangeboden: een zwemmer in Aspe en een cyclocrosser in Vermist bijvoorbeeld. Of mag ik een tijdrit rijden in Vive le vélo. Ik kan niet zonder sport: ik loop, fiets, voetbal, zwem … omdat ik het graag doe en mijn lichaam respecteer. Als ik die sport dan ook nog eens kan gebruiken in mijn professioneel leven, voel ik mij natuurlijk de koning te rijk.”

“Ik sport omdat ik het graag doe en mijn lichaam respecteer”

Louis Talpe

Binnenkort ben je te zien in de nieuwe reeks Spitsbroeders. Ook daar speel je een sporter.
“Ja, ik ben er Roel, de nummer tien, topschutter en vedette bij KRC Genk. Wat een heerlijke rol is dat. Van mij mag die reeks heel lang doorlopen (lacht). Het gaat over twee broers die in Bevordering spelen en van wie er eentje het uiteindelijk tot in Eerste Klasse schopt. Echt een knap verhaal en bijzonder leuk om eraan mee te werken. Zelfs als dat betekent dat ik als Club Brugge-supporter in het tenue van KRC Genk moet rondlopen. Maar ach, Genk is een sympathieke club. Leuk is ook dat we echt in het stadion en op die fantastische oefenvelden hebben gespeeld. Zelfs als er niet meer opgenomen werd, bleven we gewoon voetballen!”

“Ik ben altijd extreem nieuwsgierig naar nieuwe sportieve uitdagingen”

Louis Talpe

Vorig jaar spoorde je je provinciegenoten in plat West-Vlaams aan om mee te doen aan de Wings for Life World Run in Ieper. Je doet ook jaarlijks mee aan de Zwintriatlon. Start je in nog andere sportevenementen?
“Die Wings for Life heb ik jammer genoeg niet kunnen meelopen wegens een overvolle agenda. Jaarlijks loop ik ook nog de Kortemark Loopt in mijn geboortedorp. Ik ben wel niet zo voor de lange afstanden. Tien tot twaalf kilometer volstaat wel, vind ik. Een van mijn broers zit me wat zot te maken over de Norseman, dat is een triatlon voor Vikings, zeg maar. Je wordt ergens in het noorden van Noorwegen met een bootje gedropt en moet dan het meer over zwemmen, en daarna fietsen en lopen op een heel moeilijk terrein. Echt tough, maar toch een beetje te veel Tom Waes-achtig, vind ik. Toch nog maar eens over nadenken. Maar goed, ik sta open voor allerlei suggesties. Bellen maar met die voorstellen, zeg ik altijd (lacht)! Ik ben extreem nieuwsgierig naar nieuwe sportieve uitdagingen. Een ritje op het Circuit in Zolder vond ik bijvoorbeeld fantastisch, de Red Bull Crashed Ice ook en van Sterren op de Dansvloer heb ik genoten. Dat was heel intensief, ik heb er toen geen enkele sport mee kunnen combineren. Ik heb er veel van geleerd en ken nog veel van die dansen, maar ik pas ze nog weinig toe. Dat was echt topsport, hoor.”

Dit artikel verscheen in het januarinummer van running.be magazine. Bekijk hier de volledige inhoud en bestel het magazine online!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?