Materiaal- en techniektips om comfortabel te lopen in de regen

De komende periode zal het (veel) regenen. Daar is geen ontkomen aan. En dus kan je maar beter voorbereid zijn op het vlak van je looptechniek en materiaal.

In ons novembernummer (nu in de winkel) klopten we aan bij loopcoach Dieter De Bie. Hij gaf ons 9 tips waardoor lopen in de regen aangenamer wordt. Hij besprak met ons materiaalkeuzes, mentale tips en had ook techniekadvies. We delen 3 tips hieronder.

1. Land meer op je voorvoet: Bij regen is het meestal gladder op straat. Om niet uit te glijden, moet je je voeten anders neerzetten. De Bie: “Je creëert meer grip door eerst op je voorvoet te landen en dan pas op je hiel. Vergelijk het met lopen op ijs: daar gebruik je ook nooit eerst je hielen. Je schakelt automatisch over op de voorvoetlanding.” De verklaring is simpel: met je voorvoet corrigeer je jezelf sneller als je uitglijdt. Deze techniek benadert ook meer je natuurlijke manier van lopen. Kijk maar naar hoe kinderen van nature op hun tippen rennen.

2. Oefen eerst op blote voeten: De meeste lopers zijn een hiellanding gewend. De reden? Klassieke loopschoenen hebben een hogere zool aan de hielen, want die vangt de impact op tijdens het grondcontact. De Bie: “De omschakeling naar de voorvoetlanding vraagt wel even tijd. Je oefent het best een paar keer door op blote voeten te lopen. Doe je schoenen uit en loop op het gras. Probeer eerst op de bal van je voet terecht te komen en dan pas op de hiel. Blootsvoets merk je veel sneller wat juist aanvoelt en wat niet.”

3. Minimalistische schoen: De klassieke loopschoen heeft een hoge hellingsgraad of ‘drop’: de hiel staat hoger dan de bal van je voet. Maar hoe hoger de hiel, hoe minder evident een voorvoetlanding wordt. Terwijl je die techniek juist goed kunt gebruiken om in de regen te lopen. De Bie: “Vraag in een sportwinkel naar een minimalistische loopschoen met een zo laag mogelijke drop.” Opgelet: zulke schoenen zijn niet voor iedereen ideaal. Vraag zeker raad in de loopspeciaalzaak.

Lees het volledige nummer in ons novembernummer of hier digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?