Marathons slecht voor het milieu?

Een marathon lopen lijkt een milieuvriendelijke bezigheid te zijn, maar journaliste Kate Sheppard denkt daar na haar deelname aan de New York City marathon toch lichtjes anders over.

honderdduizenden bekers blijven achter na een massa evenement als de NYC Marathon. (foto belga)
Aan de New York City Marathon nemen jaarlijks bijna 50.000 lopers deel. Die moeten eerst en vooral stuk voor stuk met (vervuilende) vervoersmiddelen van over de hele wereld in de stad geraken. De organisatoren denken er zelfs aan om van de loopwedstrijd een tweedaags evenement te maken zodat 100.000 mensen zouden kunnen deelnemen.

Lopen vergt de nodige energie onderweg en dus blijven er honderdduizenden papieren bekers en ontelbaar veel verpakkingen achter op en naast het parcours. Na de wedstrijd krijgt iedereen nog eens een medaille of andere herinnering en er worden ook nog eens massaal veel T-shirts verkocht. 

Er bestaat wel een ‘Council for Responsible Sport’, die als doel heeft sportevenementen groener maken. Om een goed rapport te krijgen, moeten wedstrijden hun afvalberg verkleinen en moeten publiek en deelnemers het evenement ook met het openbaar vervoer kunnen bereiken. Als één van de grootste sportevents ter wereld heeft de NYC Marathon echter nog geen enkele poging ondernomen om een groen label te krijgen…

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?