Marathonrecordpoging draait uit op anticlimax

Nee, we hebben vrijdagnacht geen nieuwe wereldrecordhouder op de marathon gekregen. De verwachtingen waren hooggespannen, maar de poging van Kenenisa Bekele in Dubai kreeg een anticlimax.

Kenenisa Bekele kon mits een wereldrecordtijd in Dubai de eerste atleet uit de geschiedenis worden die op hetzelfde moment wereldrecordhouder was op de 5 km, 10 km en marathon. Hij maakte voor de start ook geen geheimen van zijn doel: “Ik wil een nieuwe besttijd klokken.”

Maar al van bij de start liep het mis. De Ethiopiër kwam ten val en blesseerde zich aan de arm en kuit. Ongeveer halverwege bleken zijn blessures hem te veel parten te spelen en gaf hij op. Volgens zijn coach was er geen geluid te horen bij het startschot, ontstond er chaos en kwam Bekele daardoor ten val. Bekele reageerde via Twitter (zie hieronder) op zijn opgave.

Winnaar Tola

Geen wereldrecordttijd voor Bekele, dus. Ook niet voor winnaar Tamirat Tola, eveneens een Ethiopiër. Hij finishte na 2:04:11, ruim boven het wereldrecord van Dennis Kimetto. De Keniaan blijft met 2:02:57 (gelopen in Berlijn) dus nog wat langer in het bezit van het record.

Op een volgende wereldrecordpoging is het allicht wachten tot het speciale project van Nike, in mei. Al heeft het er alle schijn van dat die tijd nooit officieel erkend zal worden aangezien de sportkledinggigant de race-omstandigheden allicht nogal veel zal beïnvloeden.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?