Marathon onder 2 uur? ‘Onmogelijk! Behalve …’

Vorige maand onthulde Nike dat het er dit jaar voor wil zorgen dat een atleet de marathon onder de 2 uur loopt. Volgens specialisten onmogelijk. Tenzij ...

Nike gaf het marathonproject de naam Breaking2. Al twee jaar lang bereidt een groep van twintig wetenschappers de recordrace voor. Het huidige wereldrecord is 2 uur 2 minuten en 57 seconden en staat op naam van de Keniaan Dennis Kimetto, die de tijd liep in 2014 tijdens de marathon van Berlijn. Nike wil ervoor zorgen dat onder meer Eliud Kipchoge die chrono van de tabellen veegt. Meer info over het opzet van het project en de andere lopers, vind je hier.

Maar is dat überhaupt mogelijk, een marathon lopen onder de 2 uur? Volgens de Amerikaanse fysioloog Mike Joyner ligt de absolute ondergrens op 1:57:58. Om zo’n tijd te klokken, moeten alle omstandigheden (parcours, wind, temperatuur, …) ideaal zijn, iets wat Nike ook wil creëren. Nike is van plan om zijn lopers rondjes te laten lopen op een parcours waar de atleten geen last hebben van hoogteverschil, wind, moeilijke bochten, …

Niet officieel

Zeer mooi en ambitieus idee, maar topcoach Paul Van Den Bosch blijft sceptisch. “3 minuten beter doen dan het huidige wereldrecord, lijkt me onmogelijk omdat de toppers nu al op de limiet trainen. Ik zou niet weten waar er nog een enorme vooruitgang geboekt kan worden”, zegt hij in De Morgen. Toch laat de coach van Energy Lab de deur op een kier: “Je kan lopers bijvoorbeeld van punt A naar punt B laten lopen op een parcours dat grotendeels bergaf gaat en waar de wind in hun rug blaast. Maar een officieel wereldrecord is het op die manier niet. Dat kan je enkel lopen op een lusvormig parcours.”

Koen Naert, die voor ons land 22ste werd in de olympische marathon in Rio, acht de slaagkansen ook eerder klein. “50 jaar geleden dook men voor het eerst onder de 2 uur en 10 minuten en tegenwoordig lopen we 7 minuten sneller. In één jaar 3 minuten sneller lopen … dan moet je wel heel wat uit de kast halen. Ik denk niet dat het zal lukken”, vertelde hij aan Het journaal op Eén.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?