Maak kennis met de grootste loopfanaat in het wielerpeloton!

Hij was ooit een olympisch roeier, wordt de beste wielrenner onder de triatleten genoemd en loopt daags nadat hij een wielerklassieker gereden heeft een halve marathon in anderhalf uur. Wie is deze 'zot'?

Cameron is echt ne zot”, zegt Frederik Van Lierde, de laatste Belgische winnaar van de Ironman van Hawaï, in het Nieuwsblad. Cameron is Cameron Wurf, wielrenner bij Ineos-Grenadiers én triatleet. Enkele weken geleden ging de 37-jarige Australiër daags nadat hij Luik-Bastenaken-Luik gereden had een looptochtje van 21 km doen langs het kanaal, waar Frederik Van Lierde toevallig aan het fietsen was.

“Hij doet eigenlijk nog maar drie jaar aan triatlon, maar meteen zette hij een nieuwe standaard”, vertelt Van Lierde in HNB. “Een week na zijn derde plaats in de Ironman van Nice werd Cameron ook derde in een andere triatlon. Ongezien. In het begin van mijn carrière had ik na een triatlon zes weken rust nodig omdat mijn spieren tijdens de marathon kapot waren gelopen. Cameron deed doodleuk twee triatlons op een week tijd én met dikke uitslagen.”

Lopen na een wielerklassieker, Wurf heeft er een goede gewoonte van gemaakt. De avond na de Waalse Pijl ging hij 10 km lopen aan 15 km/u. Idem na Luik-Bastenaken-Luik. Momenteel zit Wurf in de Ronde van Spanje, waar hij meesterknecht is van leider Richard Carapaz. Maandag was het rustdag in de Vuelta en uiteraard maakte Wurf van de gelegenheid gebruik om de loopschoenen aan te trekken, ook al was het maar een bescheiden tochtje van 4,5 km.

“Het voelde goed en het was ook nodig”, vertelt Wurf. “Na een trainingsweek van 120 km lopen ben ik veel meer vermoeid dan na zes dagen Vuelta. Als ik nu drie weken niet zou lopen, zou het te veel pijn doen bij de heropstart. Ik moet mijn lichaam blijven herinneren aan de inspanningen die het gewend is. Toen ik naar de start van de Vuelta vertrok, waren mijn paar loopschoenen het eerste wat ik in de valies stak.”

“Twee weken na de Vuelta zou ik meedoen aan de Ironman van Arizona, maar die is helaas geschrapt”, aldus Wurf, die in 2004 als roeier 16de werd op de Olympische Spelen van Athene. Maar looptrainingen schrappen? Nee, daar wil de Australiër niet van weten. Een man naar ons hart!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?