Luxueuze demping: de Brooks Glycerin 21 geeft een heerlijk zacht gevoel bij het maken van kilometers

Comfort is de nummer 1 eigenschap waarnaar lopers op zoek zijn in een schoen. Deze eigenschap uit zich vooral in de demping van een loopschoen, waardoor de landingsimpact gereduceerd wordt en je een zacht en responsief gevoel krijgt onder je voet. Brooks Running lanceerde recent de Glycerin 21, die inzet op premium comfort.

‘More cushion. More softness. Less gravity’. De tagline van de gloednieuwe Brooks Glycerin 21 illustreert perfect waar deze schoen voor staat. De 21ste uitgave van de populaire Glycerin-reeks bevat een innoverende technologie die je op wolkjes doet lopen. Onze redactrice sprak met Brice Newton, de Footwear Merchandising Senior Director van Brooks, in Barcelona.

Stikstof als belangrijk ingrediënt

“It’s our best Glycerin so far”, begint Newton het interview. De veelbelovende uitspraak klinkt als muziek in de oren, maar wat maakt deze schoen ‘de beste’ in de reeks? “De 21ste versie van de Glycerin maakt gebruik van een nieuwe foam-technologie, de DNA Loft v3, die een duurzaam comfort biedt”, gaat Newton verder. Wat deze foam zo bijzonder maakt, is de toevoeging van stikstofinfuus. Het resultaat? Een ultieme zachte demping en energieke pas voor een comfortabele loopsessie. “Het is de injectie van stikstof die zorgt voor de zachtheid van de landing, die tegelijk ook responsief genoeg is om terug te veren. Daarnaast voegden we ook 2 mm toe aan stack height (stapelhoogte, de dikte van het schuim; red.) en vernieuwden we de geometrie. Die hebben we opgedeeld in drie unieke zones: de landingszone, de middenzone en de ‘toe-off’-zone, wat voor een soepele transitie, ofwel voetafwikkeling, zorgt.”

Brice Newton, Footwear Merchandising Senior Director bij Brooks

“We hebben extra flex toegevoegd in de voorvoet, en het rubbergehalte verminderd. Hierdoor is de schoen lichter tegenover zijn voorganger.”

Stikstof is een zogenaamde ‘supercritical foam’, een schuim in de middenzool dat een bijzonder hoge mate van demping en responsiviteit biedt. Het is een trend in de loopschoenenindustrie waarvan meerdere merken gebruik maken om hun lichtste en beste model te ontwikkelen. De stikstof geïnjecteerde DNA LOFT v3 van Brooks is ontwikkeld voor lopers die op zoek zijn naar een lichte, luxueuze loopervaring. De technologie belooft nog meer zachtheid, zonder hierbij in te boeten aan gewicht.

Lichte, dynamische schoen

Maar daar stopt de vernieuwing van de Glycerin niet. Ook de buitenzool kreeg een update. “We hebben extra flex toegevoegd in de voorvoet, en het rubbergehalte verminderd. Hierdoor is de schoen lichter tegenover zijn voorganger.” Een aangename pasvorm wordt verzekerd door het licht geweven bovenwerk dat flexibel is en de voet mooi omhult. De tenen krijgen voldoende ruimte dankzij de brede toe-box.”

In vergelijking met de Ghost Max, de andere Brooks-schoen die recent gelanceerd werd en ook geprezen wordt voor zijn demping, is de Glycerin dynamischer. Newton kadert enkele fundamentele verschillen: “Deze Glycerin beweegt samen mét jou. Bij de Ghost Max zeggen we eerder dat de schoen vóór jou beweegt. De Glycerin biedt een soepele voetafwikkeling met een breed platform om je voet te stabiliseren. De Ghost Max vergemakkelijkt deze transitie eerder dankzij de specifieke GlideRoll Rocker. Het helpt je als het ware bij de overgang van je hiel naar je teen, wat op zijn beurt helpt bij het verminderen van druk onder de voorvoet.”

Balans tussen zachte demping en energieke responsiviteit

Demping en responsiviteit zijn niet altijd even makkelijk te combineren. Toch belooft deze Glycerin een balans te hebben gevonden om de twee begeerde eigenschappen in een loopschoen te verwerken. Newton: “Bij sommige foams wordt er vaak gecompenseerd en ingeboet op de ene of andere eigenschap, maar bij de Glycerin 21 hebben we een mooi evenwicht gevonden. Enerzijds door de toevoeging van stikstofinfuus, anderzijds door de specifieke geometrie.”

Innovatie is een belangrijk begrip voor alles wat ze bij Brooks doen. “De balans tussen responsiviteit en demping zal in onze volgende modellen alleen maar beter worden”, is Newton enthousiast. “Hier gaan jaren werk aan vooraf. Het duurt toch zo’n 4 jaar van het concept tot de feitelijke lancering van een schoen op de markt. Ik denk dat de toevoeging van stikstof nog maar  het topje van de ijsberg is. We zijn nu al volop aan het evolueren en we blijven inzetten op innovatie.” Wat Brooks precies in petto heeft, is nog onder embargo … “Maar we kunnen je nu al zeggen dat we binnenkort met een heel mooi nieuw product komen”, aldus Newton. “We zullen schoenen in de toekomst nog beter kunnen afstemmen op de individuele noden van de loper.”

“De Glycerin 21 is een ideale schoen om je voeten en benen van de landingsimpact te ontlasten. Een schoen die werkt samen mét jou.”

Let’s Run There Barcelona

De theorie klinkt alvast veelbelovend voor de loper die comfortabel kilometers wil malen. Maar ook in de praktijk maakt de Glycerin 21 zijn beloftes waar. Na enkele rustige inloopsessies en langere trainingen, maakte deze Glycerin zijn grote debuut tijdens de halve marathon in Barcelona. 21 km lang gaf de schoen een aangename demping en bleven de looppassen licht aanvoelen, een gevoel dat zich gedurende de hele run wist te handhaven. Een ideale schoen dus om je voeten en benen van de landingsimpact te ontlasten. Een schoen die werkt samen mét jou.

Dat de lancering van de schoen samenviel met de halve marathon van Barcelona op 11 februari was geen toeval. Brooks is sinds dit jaar partner van de de eDreams Mitja Marató Barcelona, en wil zo lopers over de hele wereld enthousiasmeren om samen de loopschoenen aan te trekken. “Lopen betekent voor elke loper iets anders”, klinkt het bij Brooks. “Of je nu loopt voor je plezier of om een PR te breken: laten we het vooral samen doen. ‘Join us to run, celebrate, and break our own unique records, as a community’.”

 

‘Let’s run there together’. De kracht van de loopcommunity was alleszins voelbaar bij een aangenaam winterzonnetje in de Catalaanse hoofdstad. Je werd voortgestuwd door de duizenden andere deelnemers en vooruit geschreeuwd door dikke rijen toeschouwers. Maar de credits van deze sfeervolle – en erg comfortabele – loopervaring zijn ongetwijfeld ook toe te schrijven aan de nieuwe Glycerin 21. Een schoen die de landingsimpact vermindert, het loopcomfort verhoogt en het loopgenot maximaal versterkt.

De Brooks Glycerin 21 is verkrijgbaar in geselecteerde loopspeciaalzaken en via www.brooksrunning.be voor een adviesprijs van 179,95 euro.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?