Lopers aan de pil

Voor de Zevenheuvelenloop in het Nederlandse Nijmegen zullen dit jaar 250 deelnemers een chippil inslikken. Zo werken ze mee aan een onderzoek naar duurinspanning en oververhitting.

(foto belga)
De 250 hardlopers zullen de chip op 15 november, een dag voor de wedstrijd, inslikken. Met de chippil kan op de wedstrijddag zeer snel en nauwkeurig de lichaamstemperatuur gemeten worden. Ook wordt de hartslag van de lopers gedurende de wedstrijd van vijftien kilometer gemeten.

Het gaat hierbij om een onderzoek van professor Maria Hopman, inspanningsfysiologe aan het Universitair Medisch Centrum St. Radboud. Aanleiding zijn enkele gevallen van oververhitting van lopers tijdens evenementen in het verleden.

Vorig jaar wilden de fysiologen al eens honderd mensen laten meedoen met een gelijkaardig experiment. Op het laatste moment stak de ethische commissie daar echter een stokje voor omdat ze niet op de hoote was van het onderzoek.

Uiteindelijk mochten toch ‘slechts’ twintig proefpersonen meedoen. Uit de resultaten bleek dat bij vijf deelnemers de lichaamstemperatuur opliep tot boven de 40 graden.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?