Loper vs. basejumper: wie wint?

Straf! Een ultrarunner-avonturier slaagde erin om sneller dan een basejumper een van 's werelds meest iconische bergen af te dalen.

De Spaanse langeafstandsloper, professionele sky runner (bergsport boven de 2000 meter met een hellingspercentage van meer dan 30%, nvdr), trail runner, skiër en bergbeklimmer Kilian Jornet beschrijven als een “bezige bij” moet zowat het understatement van de eeuw zijn. Hij brak onder andere het record voor de snelste beklimming en afdaling van de Matterhorn, de Mont Blanc en de Mount Everest, en won al enkele van de meest prestigieuze ultramarathons ter wereld (bv. Ultra-Trail du Mont Blanc, Hardrock Hundred Mile Endurance Run). Jornet woont in de bergen van Noorwegen, samen met zijn vrouw.

Een straffe gast dus! Hij liet onlangs weer van zich horen met een indrukwekkende prestatie. Jornet daagde zijn skipartner en professioneel basejumper Tom Erik Heimen uit om een van de meest iconische bergen ter wereld te beklimmen én af te dalen: de Romsdalshorn (Noorwegen, 1500 meter). Jornet volledig te voet, Heimen te voet naar boven en al basejumpend naar beneden. Om te snelst, of wat had je gedacht?

De 2 mannen namen een verschillende weg naar boven. Jornet nam de ene kant van de berg naar boven en de andere naar beneden, Heimen deed het omgekeerde. Ze kruisten elkaar dus onderweg. “We konden niet voorspellen wie de snelste zou zijn. Ik weet dat ik sneller kan klimmen, maar afdalen is zwaarder voor mij. Ik weet ook dat Tom Erik een supergoede conditie heeft, waardoor hij snel kan klimmen naar boven. En uiteraard nog sneller naar beneden zou geraken, al basejumpend,” vertelt Jornet.

Uiteindelijk was Jornet als eerste boven, na 30 minuten. Heimen bereikte de top na iets meer dan 50 minuten, waarna hij snel de sprong nam naar beneden. Twee minuten later stond hij beneden (53:55) maar Jornet was er al… Hij klokte af op 52:26! Een indrukwekkende prestatie, dat vond ook zijn maatje: “Ik wist natuurlijk wel dat Kilian heel snel kan klimmen. Ik twijfelde er niet aan dat hij me zou verslaan in de klim. Maar ik had toch verwacht dat hij meer tijd zou nodig hebben voor de afdaling. Echt sterk van hem!”

Alweer een straffe stoot erbij op het palmares van Kilian Jornet. We zijn al benieuwd naar zijn volgende uitdaging!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?