Lopen steeds populairder bij jongeren

Jongeren sporten niet minder dan tien jaar geleden, blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven. Ze kiezen daarbij wel steeds minder voor een sportclub en vaker voor recreatieve sporten als lopen en fietsen.

“De grootste groep jongeren sport omdat het leuk is en niet om zich met anderen te meten”, zegt Jeroen Scheerder, professor aan de faculteit bewegings- en revalidatiewetenschappen van de KU Leuven, in Het Nieuwsblad. Samen met collega Jan Seghers stelde hij het rapport Jongeren in beweging op.

In vergelijking met tien jaar geleden verliezen de typische competitiesporten zoals basketbal en volleybal aan marktwaarde bij jongeren, enkel voetbal blijft populair. In de ranglijst van de tien populairste sporten duikt lopen in vergelijking met tien jaar geleden vanuit het niets op plaats twee op. Recreatief fietsen springt van negen naar vijf.

“Jongeren sporten dan ook steeds vaker in wat we lichte gemeenschappen noemen”, verklaart Scheerder. “Ze spreken bijvoorbeeld met vrienden af om samen te gaan lopen, te zwemmen of te squashen. De sportclubs verliezen daardoor stilaan hun monopoliepositie.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?