Lopen op het strand: goed voor lichaam en materiaal, of net niet?

Heel wat mensen trekken tijdens hun zomervakantie naar het strand. Maar vinden je pezen, gewrichten en schoenen het wel een goed idee om door het zand te klieven?

In ons zomernummer (nu in de winkel) serveren we je een basiscursus ‘lopen op het strand’. Een van de thema’s die we daarin aansnijden, is: blote voeten of niet, tijdens zo’n strandloopje? Thijs Dekiere, loopcoach bij Energy Lab, raadt aan om je schoenen gewoon aan te houden: “Want ook in het zand heb je ondersteuning nodig. Neem lopers die proneren (naar binnen knikken van de voet bij de landing; red). Een loopschoen vangt dat ‘probleem’ voor een groot deel op. Velen gebruiken daarvoor zelfs speciaal verstevigde schoenen of steunzolen. Het zand vangt misschien veel schokken op, maar die pronatie verdwijnt niet waardoor enkels en knieën toch weer onder druk komen. Bovendien word je wel erg moe als je lange tijd op blote voeten loopt. Ik raad het niet aan om zoiets een halfuur te doen. Laat staan langer.”

Toch zijn blote voeten niet helemaal verboden tijdens je strandtrainingen: “Het kan geen kwaad om op het einde van de sessie tien minuten op blote voeten te lopen. Dat belast minder en kan een goede variatie zijn waarmee je je spieren prikkelt. Loop dan meteen ook door de waterlijn, want dankzij het koude water vloeien de afvalstoffen sneller uit je benen. Hou je je schoenen liever heel de training aan? Doe ze dan nadien uit en ga even in het water staan. Dat effect is een beetje te vergelijken met een ijsbad nemen.”

In onze cursus ‘lopen op het strand’ bespreken we ook nog de techniek, de algemene voor- en nadelen van lopen in het zand en de gevolgen voor het materiaal. Je vindt het artikel in ons zomernummer of hier digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?