Lopen op de snelweg naar de Hel

250 loopduo's wagen zich op zaterdag 4 september aan de Gore-Tex Transalpine-Run, een achtdaagse loopwedstrijd in het hooggebergte. Volg de avonturen van team nr. 16: het Gore-Tex Runner's World team van de Vlamingen Heidi Janssens en Dirk Van Thuyne!

Dirk Van Thuyne en Heidi Janssens. (foto running.be)
De heuveltjes in België en Nederland reiken niet veel hoger dan een paar honderd meter. Toch trekken steeds meer inwoners van de Lage Landen naar het hooggebergte om er wedstrijden te lopen. Een van de populairste is de Gore-Tex Transalpine-Run die begin september van start gaat.

Ruhpolding is een uit de kluit gewassen Alpendorp in het Duitse Oberbayern. Het is een plaatsje waar de toeristen in de eerste plaats genieten van de rust en de natuur. Maar op zaterdag 4 september zal rond de klok van 11 uur de ijle berglucht verscheurd worden door de schuurpapieren stem van Brian Johnson, de leadzanger van AC/DC. Luid meezingend met zijn “Highway to Hell” zullen 250 duo’s beginnen aan hun grote avontuur: de Gore-Tex Transalpine-Run.

In acht dagen tijd moeten de deelnemers maar liefst 305 kilometer (een daggemiddelde van meer dan 38 kilometer!) afleggen, een record in de zesjarige geschiedenis van het evenement. Vooraleer in het Italiaanse Sexten aan te komen, zullen ze bovendien zowat 13.500 hoogtemeters moeten overbruggen.

Vooral de derde etappe kondigt zich als loodzwaar aan met de beklimming van achtereenvolgens de Hahnenkamm (gekend van het skiën in Kitzbuehel), de Pengelstein en de Schöntaljoch. Op dag zes staat de beklimming van de Kronplatz op het menu, een verschrikkelijk steil ding dat de voorbije jaren meerdere malen de kuiten van de renners van de Ronde van Italië geselde.

‘GEZOND EN WEL AANKOMEN’

Omwille van de veiligheid kan men aan deze wedstrijd enkel deelnemen in duo. Op het parcours zijn er verschillende tijdscontroles en wanneer het verschil tussen de lopers van eenzelfde team groter is dan twee minuten dan krijgen ze een tijdstraf van één uur. Bij een tweede inbreuk vliegen ze gewoon uit de wedstrijd.

Het deelnemersveld is een internationaal gezelschap met vooral veel Duitsers maar ook Britten, Spanjaarden, Denen, Zuid-Afrikanen, Fransen, Oostenrijkers, Italianen, Amerikanen, Nieuw-Zeelanders, Portugezen, Russen en Israëli’s zijn van de partij. De meeste deelnemers hebben dus bergen in hun achtertuin maar dat neemt niet weg dat ook een belangrijk contingent uit de Lage Landen present tekent: 11 Nederlanders en 18 Belgen.

Een van de duo’s is het Gore-Tex Runner’s World team (nr. 16) dat bestaat uit de Vlamingen Heidi Janssens en Dirk Van Thuyne. Beiden leerden elkaar ruim twee jaar geleden kennen in het Dreamteam van Runner’s World. Grote klassementsambities hebben ze niet. “Het hoofddoel is gezond en wel aankomen”, zegt Heidi Janssens.

Lees donderdag meer over de voorbereiding van Heidi en Dirk. Volgende week schrijven ze over hun tests bij Energly Lab en recuperatiemiddelen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?