Lopen maakt je nog slimmer dan je al bent!

Je hersenfuncties en geheugen verbeteren met liefst 5,7%? Daarvoor hoef je geen ingewikkelde sudoku's op te lossen of wekenlang te blokken voor een examen of quiz. Op regelmatige basis een rondje gaan lopen volstaat!

Uiteraard weet je dat lopen goed is voor je conditie en we hadden het er hier al over dat het een positieve invloed heeft op je hersenen. Dat laatste wordt nog maar eens bevestigd door een studie van de University of Calgary (Canada), in 2020 gepubliceerd door de American Academy of Neurology (AAN). Hieruit blijkt dat regelmatig lopen (of een andere aerobe sport doen) gedurende minstens 6 maanden de hersenfuncties kan verbeteren met 5,7%.

“Zelfs wie pas op latere leeftijd begint te lopen, ervaart de voordelen ervan op zijn of haar brein. Aerobe inspanningen zorgen voor een verhoogde bloedcirculatie in het lichaam. Er stroomt dan ook meer bloed naar de hersenen, meerbepaald de delen die verantwoordelijk zijn voor het spraakvermogen en uitvoerende functies zoals het geheugen,” aldus Marc Poulin, een van de onderzoekers van de University of Calgary. Deze bevindingen zijn bovendien hoopgevend voor het verdere onderzoek naar dementie en Alzheimer.

In het onderzoek werden 206 volwassen personen (gemiddelde leeftijd: 66 jaar) gevolgd gedurende een periode van 6 maanden. Ze deden elke week minstens 4 keer aan sport (gaande van 20 tot 40 minuten). Bij het begin van de studie legden ze denk- en geheugentests af en werd er een scan gemaakt van de bloedtoevoer naar hun hersenen. Na 3 en 6 maanden werden ze opnieuw getest, eveneens op fysiek vlak.

De waren de conclusies na 6 maand:
* verbetering van de uitvoerende hersenfuncties (o.a. geheugen) met 5,7%
* boost van 2,4% op vlak van spraakvermogen, vooral de capaciteit om informatie opnieuw op te roepen/te herinneren
* verhoging van de bloedtoevoer naar de hersenen van 51,3 cm/seconde (bij aanvang van de studie) naar 52,7 cm/seconde (na 6 maanden), meerbepaald naar de hersendelen die instaan voor de verbale skills, het geheugen en mentale scherpte

Conclusie: lopen maakt je nog slimmer dan je al bent. Alweer een goeie reden erbij om regelmatig je loopschoenen uit de kast te halen!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?