Lopen in wilde natuur veel heilzamer dan lopen in park met gemaaide gazon

Sporten in een groene omgeving heeft een positieve invloed op het mentaal welzijn. Maar hoe biodiverser die groene omgeving is, hoe beter. Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd is in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Het mentale voordeel van een loop- of wandeltocht in een omgeving met veel biodiversiteit (grote variatie aan vogels, bomen, bloemen, water, …) kan tot maar liefst acht uur langer aanhouden dan in een minder gevarieerde groene omgeving (een park met kort gemaaide gazon bijvoorbeeld). Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van het King’s College in Londen.

Bijna 2000 vrijwilligers namen tussen april 2018 en september 2023 deel aan een grootschalig onderzoek waarbij hen gevraagd werd om via een tool op hun smartphone aan te geven hoe zij hun loop- of wandeltocht in de natuur ervaarden. Dat leverde 41.448 uitstappen/resultaten op, die door de onderzoekers van het King’s College grondig geanalyseerd werden.

“Sporten in een omgeving met grote biodiversiteit vergroot ons mentaal welzijn”, aldus hoofdonderzoeker Ryan Hammoud. “In de praktijk betekent dit dat we afstand moeten nemen van eenzijdige monocultuur zoals parken met kort gemaaid gras, die een lage biodiversiteit hebben.”

“We moeten in de plaats daarvan evolueren naar openbare ruimtes die de biodiversiteit van natuurlijke ecosystemen weerspiegelen”, besluit Hammoud met een oproep richting beleidsmakers. “Door te laten zien hoe natuurlijke diversiteit ons geestelijk welzijn vergroot, bieden we een overtuigende basis voor het creëren van groenere en gezondere stedelijke ruimtes.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?