Lopen goed combineerbaar met druk bestaan

Lopers willen steeds meer kilometers afleggen en een druk bestaan blijkt daarbij geen belemmering. Dat is de voornaamste conclusie uit een onderzoek bij meer dan 30.000 deelnemers aan Nederlandse loopevenementen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het Mulier Instituut in opdracht van de Nederlandse Atletiekunie en de organisatoren van zeventien middelgrote loopevenementen. 31.779 lopers werden tussen september 2010 en oktober 2011 ondervraagd over hun hobby.

Vrijwel alle deelnemers geven aan in de toekomst vaker en meer kilometers te gaan lopen, tieners en twintigers al meer dan oudere mensen. Met name vrouwen jonger dan 30 jaar zijn van plan vaker en meer te gaan lopen. Ruim een derde van de evenementenlopers (36%) is geïnteresseerd in een lidmaatschap van een atletiekvereniging of een officieel erkende loopgroep.

Lopers met een druk bestaan (werkzaam en thuiswonende kinderen) blijken net zo vaak en net zoveel kilometers te lopen als degenen met een minder druk bestaan. Ook ten aanzien van lopen in de toekomst zijn er geen verschillen tussen ‘drukke’ en ‘minder drukke personen’. Een volle agenda blijkt voor lopers geen obstakel te zijn voor het beoefenen van hun sport. 

De evenementen waaraan ze deelnamen, werden door de lopers hoog gewaardeerd. Het totaaloordeel van het evenement bedraagt gemiddeld 8,3 op een schaal van 1-10. De sfeer en prijs-kwaliteit verhouding blijken belangrijke succesfactoren. Deze goede beoordelingsresultaten dragen bij aan herhalingsbezoek: ruim acht van de tien lopers geven aan bij een volgende editie van het evenement weer mee te doen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?