Loopbestemming: Savoie Mont-Blanc, het decor van de mythische UTMB

Enkele dagen voor de start van de UTMB® Mont Blanc, een wereldberoemde mythische race, die van 22 tot 28 augustus in Chamonix plaatsvindt, zetten we Savoie Mont Blanc in de kijker. “Het is de ideale gelegenheid om de bestemming – het land van de trailrunning bij uitstek – te promoten bij de 10.000 deelnemers met alle nationaliteiten, en om de Haute-Savoie en de Savoie ook buiten de grenzen bekend te maken”, aldus L’Agence Savoie Mont Blanc, dat voor de eerste keer partner is van de UTMB.

 Savoie Mont Blanc, een paradijs voor trailrunners

De Mont Blanc Ultra Trail (UTMB), een van de meest begeerde loopevenementen ter wereld, trekt jaarlijks zo’n 10.000 lopers aan. Dit jaar staan er – verdeeld over de 7 wedstrijden van de UTMB – liefst 104 nationaliteiten (waaronder 274 Belgen) aan de start en worden er meer dan 100.000 toeschouwers tijdens de week verwacht.

Trailrunning in het algemeen heeft de laatste tien jaar een explosieve groei in populariteit gekend. Deskundigen schatten de jaarlijkse groei van deze loopsport tussen 5 en 10%. ​ Als Frankrijk het eerste land is dat wedstrijden in deze discipline organiseert, dan is de Savoie Mont Blanc het speerpunt, met 140 evenementen op de kalender. Deze wedstrijden worden meestal in het voorjaar en het najaar georganiseerd, zodat de zomergasten minder talrijk zijn en het einde van het seizoen beter wordt afgesloten. ​De Savoie Mont Blanc telt zo’n 8.000 km aan speciale routes die lopers en wandelaars kunnen ontdekken.

Een Belg onder de favorieten

De Belgische Manuela Soccol, uit Genk, behoort tot de top 20 favorieten en zal proberen te schitteren in haar eerste deelname aan de UTMB (171 km). Manuela Soccol, voormalig olympisch atlete, won in 2010 de gouden medaille op de 10.000 meter tijdens de Belgische kampioenschappen atletiek. Ze won de 20km van Brussel in 2015 en 2016. In datzelfde jaar eindigde ze 74e op de marathon voor vrouwen op de Olympische Spelen van Rio. Sindsdien is ze overgeschakeld op ultra-trail met verschillende overwinningen op haar naam.

Manuela Soccol na het winnen van de Tarawera Ultramarathon in Nieuw-Zeeland – Foto: Kurt Matthews

Wie deelneemt of komende dagen gaat supporten, kan inspiratie op doen in het Ultra-trail Village. Gedurende het hele evenement (van maandag 22 tot vrijdag 26 augustus) zullen de teams van L’Agence Savoie Mont Blanc je deze regio doen ontrekken met doorlopende activiteiten.

Meer info over de regio Savoie Mont Blanc: https://www.savoie-mont-blanc.com/
Ga naar de officiële website van de UTMB: https://utmbmontblanc.com/en/

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?