Langer lopen met muziek in de oren

Lopen met zorgvuldig geselecteerde muziek verhoogt je uithoudingsvermogen met 15 procent en maakt het sporten een stuk aangenamer. Dat blijkt uit een onderzoek van de Londense Brunel University.

Nummers van onder andere Queen en Abba blijken ideaal om op te bewegen. (foto Alain Buyck)
De studie van Costas Karageorghis, sportpsycholoog aan de Brunel University, werd begin deze maand gepubliceerd in het prestigieuze Amerikaanse vaktijdschrift Journal of Sport & Exercise Psychology. Het is de laatste studie van een 20-jarig werk over de motivatiekwaliteiten van muziek tijdens de sportbeoefening.

De studie werd uitgevoerd bij dertig proefpersonen die op een loopband naar een selectie rock- en popnummers luisterden van onder andere Queen, the Red Hot Chilli Peppers en Madonna. Ze werden gevraagd strikt op de beat te lopen.

De resultaten tonen aan dat muziek, wanneer het zorgvuldig geselecteerd wordt volgens bepaalde wetenschappelijke principes, het uithoudingsvermogen verhoogt met 15 procent. Nieuw is dat muziek lopers ook een beter gevoel kan geven, zelfs bij activiteiten bij hoge intensiteit.

“De beste liedjes voor normale tot intensieve lichaamsbeweging hebben ongeveer 120 to 140 beats per minuut”, aldus Karageorghis. “Mercy van Duffy, Don’t Stop Me Now van Queen of Dancing Queen van Abba zijn goede liedjes om op te bewegen.”

Op 5 oktober werd de proef op de som genomen tijdens de Sony Ericsson Run To The Beat Half Marathon in Londen. Karageorghis zorgde langsheen het volledige parcours voor live muzikale begeleiding voor de 12.500 lopers.

Websites als Jogtunes.com en Beattunes.com helpen je bij het kiezen van de juiste muziek door nummers te sorteren op het aantal beats per minuut.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?