Lang geleden: winnaar grote marathon die niet met controversiële schoen loopt

Ook in het lopen is materiaal belangrijk. Vooral aan de schoenen wordt er uiteraard veel aandacht besteed. Bij de toplopers is dat niet anders.

In september verbeterde Eliud Kipchoge het wereldrecord op de marathon. Hij deed dat met de Vaporfly 4% van Nike aan zijn voeten. Wat later brak Mo Farah in Chicago het Europese marathonrecord, ook met Vaporfly’sEn het voorbije weekend won Lelisa Desisa de marathon van New York in een goede tijd. Zijn schoeisel? Inderdaad: Vaporfly 4%.

Controverse

Het is een schoen die al voor redelijk wat discussie zorgde, omdat hij een te groot voordeel zou opleveren. Wij testten recent de consumentenversie van de Vaporfly 4% (je leest de review in ons novembernummer of hier digitaal). Wij waren blij dat we merkbaar sneller vooruitgingen, maar kunnen ons ook wel inbeelden dat sommige mensen er zich vragen bij stellen.

Winnende concurrent

Wat hoe dan ook niet klopt, is dat er alleen maar met dat schoeisel topwedstrijden gewonnen worden. In New York snelde Mary Keitany in een mooie chrono (2u22’49”) naar de winst. Keitany wordt gesponsord door Adidas, dus logischerwijs droeg zij geen Vaporfly’s. Zij deed een beroep op de Adizero Adios 3. De laureate van New York kreeg voor de wedstrijd de vraag over de schoenen voor de voeten geworpen. “De schoen loopt niet voor jou. Dat doe je zelf. Ik denk niet dat de schoen een beslissende factor is. Je moet vooral goed voorbereid zijn.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.