Landgenoot sterft tijdens marathon van Rome

Onze landgenoot Tom Van Der Gucht is tijdens de zestiende editie van de marathon van Rome overleden. De 55-jarige Van der Gucht bezweek aan een hartaanval.

Van Der Gucht stortte in elkaar na 39,6 van de 42,2 kilometer de Piazza Venezia opliep. Hij werd overgebracht naar het Fatebenefratelliziekenhuis, maar was al overleden bij aankomst.  In het ziekenhuis stelden artsen vast dat de man stierf aan een hartaanval.

Volgens de organisatoren had de Belgische deelnemer een medisch attest kunnen voorleggen, waarna hij werd toegelaten. Van der Gucht was overigens een geoefend loper die al een aantal marathons achter de rug had.

Hij was naar Rome getrokken met zijn vriendin en enkele van zijn collega’s bij het farmabedrijf Roche. Als product manager was hij de verantwoordelijke voor de medicijnen waarmee kanker bestreden wordt”, zegt woordvoerster Katleen Witvrouw van Roche in De Standaard.

Zijn collega’s kennen hem als een sportieve man met een uitstekende fysieke conditie, die liefst met de fiets naar het werk kwam. “Hij was niet iemand die zomaar aan een loopwedstrijd deelnam. Hij was altijd heel goed voorbereid.” Roche last deze week een bedrijfsfeest af, uit respect voor de familie van de man.

Chris Goossens: ‘Je moet als marathonloper regelmatig controles ondergaan en je lichaam in het oog houden’
“Sporten is gezond, maar duursporten zoals marathons houden een bepaald risico in”, zegt sportdokter Chris Goossens in De Standaard. “Het hart wordt gedurig onder spanning gezet. Als je lichaam daartegen bestand is, is er in principe geen enkel probleem ? kijk maar naar marathonman Stefaan Engels, die elke dag een marathon loopt.”

“Je moet regelmatig controles ondergaan en je lichaam in het oog houden, zodat je alarmsignalen tijdig herkent. Maar: die medische controles sluiten niet uit dat er iets kan mislopen.”

Nog vijftig andere deelnemers van de marathon van Rome hadden medische hulp nodig, waarvan vijf werden opgenomen in het ziekenhuis. Ze mochten enkele uren later het ziekenhuis verlaten. 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?