Krijg je hangborsten van lopen?

Krijgen lopende vrouwen eerder te maken met hangborsten? En kunnen sportbeha's dat voorkomen? Het antwoord op deze vragen blijkt niet zo simpel.

Tijdens het lopen bewegen borsten zo’n 15 centimeter. (foto kdays)
Er wordt veel onderzoek gedaan naar de beweging van borsten tijdens het lopen. Behafabrikanten willen immers kunnen aantonen dat hun product de juiste ondersteuning biedt. In zulke onderzoeken worden plakkers op de borsten bevestigd, waarna een sessie op de loopband geanalyseerd wordt.
 
“Uit onderzoek blijkt dat wandelen een borstverplaatsing van 4,2 centimeter per stap veroorzaakt. Tijdens het lopen bewegen de borsten in een achtvorm en is de verplaatsing zo’n 15 centimeter. Circa 50% van die verplaatsing is in de verticale richting”, zegt Berend van der Lei, hoogleraar esthetische plastische chirurgie aan het universitair medisch centrum in Groningen, in de Nederlandse krant Trouw.

Van der Lei vermoedt dat wie veel loopt en zijn borsten niet ondersteunt waarschijnlijk eerder hangborsten krijgt. “De huid en de bandjes waarmee het borstweefsel aan het lijf vastzit, rekken op door het slingeren van de borst. Zwaardere borsten zullen daar meer last van hebben dan kleine: de grote bewegen verder omhoog en omlaag, waardoor huid en weefsels meer worden uitgerekt.”

Voorspellen welke twintiger later slappe borsten ontwikkelt en welke niet, kan echter niet volgens de hoogleraar. “Daarvoor is het van te veel factoren afhankelijk: de grootte van de borst, de verhouding tussen klier- en vetweefsel, of iemands borsten tijdens het leven veel bewegen en – als zo vaak – genetica.”

Of het dragen van een beha tijdens het sporten het ontstaan van hangende borsten echt tegengaat, is onbekend. “Daarvoor zou je een studie moeten uitvoeren waarbij je één groep vrouwen wel een beha laat dragen, en de andere groep niet. Dat is nog nooit gebeurd.”

Helemaal onwaarschijnlijk dat een beha effect heeft, is het ook weer niet. Hoewel de snelheid van de bewegende borst en richting waarin die beweegt gelijk blijven, zorgt een stevige bh er volgens van der Lei wel voor dat de beweging kleiner wordt.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?