‘Krachtige knieën kweken? Train je buikspieren!’

De knie is een bijzonder ingenieus gewricht, maar ze is ook kwetsbaar. Wat is het geheim voor knieën zonder pijn en hoe maak je ze sterker? Running.be ging op consultatie bij de kniespecialist.

Jan Dujardin (34) specialiseert zich als orthopedisch chirurg in het complexe kniegewricht: “Onze knieën krijgen het zwaar te verduren als we lopen, omdat ze als schokdempers op het asfalt functioneren.”

Vraag is hoe je als loper sterkere knieën ‘kweekt’ en blessures voorkomt. Antwoord: door niet alleen naar je knieën te kijken! Dujardin: “Corestability is een van de geheimen van sterke knieën. Buikspieroefeningen zijn even belangrijk als bovenbeenoefeningen.” De wetenschap staaft Dujardins bewering. Amerikaanse onderzoekers riepen drie jaar geleden 200 proefpersonen met een overbelaste kniepees bij elkaar. Ze verdeelden de groep: de ene helft moest knie en dijbeen versterken, de andere helft moest heup- en rompoefeningen doen. Na zes weken bleken beide groepen even goed hersteld, maar de ‘heup-groep’ had meer aan kracht gewonnen, wat hen beter tegen blessures beschermde.

In ons meinummer vertelt Dujardin wat je nog meer kan doen om je knieën in betere conditie te krijgen. Je leest het volledige artikel hier ook digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?