Koen Naert: ‘Transcendente meditatie hielp me EK-goud winnen’

Nooit eerder deden we zo veel aan sport. Aan ons lichamelijke welzijn besteden we veel aandacht, maar aan onze geestelijke gezondheid doen we dat meestal niet. Achter de fysieke prestaties van professionele atleten schuilt nochtans dikwijls een veel grotere mentale kracht. Dat vertelt ook marathonloper Koen Naert.

Wat is transcendente meditatie?

Transcenderen betekent eenvoudigweg overstijgen. In het geval van transcendente meditatie is het doel de gedachtestroom van het alledaagse leven te overstijgen. Door een toverwoord of mantra – wat meestal een bepaalde klank is – te herhalen, breng je je hoofd van rush tot rust. De rust die geest en lichaam door te mediteren bereiken, levert ze een grotere diepgang dan door te slapen. Maar je put er tegelijkertijd ook energie uit. Na een sessie, die gemiddeld tien à twintig minuten duurt, zie je problemen vaak helderder. Transcendente meditatie maakt je mentaal sterker, omdat je gedurende een bepaalde tijd uitsluitend focust op iets dat je herhaalt – een woord of klank. Bij andere vormen van meditatie, moet je je geest controleren. Transcendente meditatie is een volledig moeiteloos en natuurlijk proces. Dus een toegankelijke vorm van meditatie die voor velen geschikt is.

Koen Naert volgde begin 2013 een cursus transcendente meditatie en ervoer onmiddellijk de positieve effecten. Voordien liet hij het vaak afweten op momenten waarop hij moest presteren. Zijn benen blokkeerden, hoewel Koen wist dat hij het wel kon. Onderbewuste stress bleek de boosdoener. Sindsdien brengt hij zijn hoofd tweemaal per dag tijdens een sessie transcendente meditatie van twintig minuten op orde.

Wat is jouw mantra en verandert dat naargelang je dichter bij je doel komt?
“In het begin kan je experimenteren, maar eens je je mantra hebt gevonden, hou je die. De avond voor een belangrijke marathon gebruik ik dus geen nieuwe mantra. Wat mijn mantra precies is, hou ik liever voor mezelf. Dat doen de meesten die aan transcendente meditatie doen. (lacht) Daarom is het ook een toverwoord.”

Jij bent duidelijk overtuigd van het nut.
“Absoluut. Het nut van transcendente meditatie is ook gewoon wetenschappelijk bewezen. Ik geloof dat mijn dagelijkse sessies mij hebben geholpen bij mijn winst op het EK in Berlijn.”

Het volledige artikel lees je in ons zomernummer (nu in de winkel) of hier digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?