Kamp Waes-deelnemer Matthieu Bonne gaat voor record: 8 triatlons op 8 Canarische eilanden in 8 dagen

Acht volledige triatlons in acht dagen tijd op de acht verschillende Canarische Eilanden. Avonturier Matthieu Bonne (28) gaat van 5 tot en met 12 mei zijn zwaarste uitdaging ooit aan. Slaagt hij in zijn opzet, dan zal hij de eerste atleet ter wereld zijn die de indrukwekkende reeks op de Spaanse eilanden tot een goed einde brengt.

Matthieu liep al de Marathon des Sables, zwom het kanaal over en slaagde erin om als eerste de gehele Belgische kust non-stop af te zwemmen. Hij beklom de hoogste Europese bergen en deed tussendoor mee aan het loodzware tv-programma ‘Kamp Waes’. Maar zijn challenge ‘8 Islands’ tart werkelijk alle verbeelding: 30,4 km zwemmen, 1440 km fietsen en 337,6 km lopen, of het equivalent van acht “Ironman” in acht dagen tijd.

Om het nog eens extra lastig te maken, legt hij iedere triatlon af op een ander Canarisch Eiland en beoogt hij een tijd tussen 11 tot 13 uur. “Veel langer mag ik er niet over doen, want anders raak ik niet op tijd op het volgende eiland”, legt Matthieu Bonne uit. De verplaatsingen gebeuren immers hoofdzakelijk met een zeilboot om zijn oversteken zo ecologisch mogelijk te doen.

Coach Luc Van Lierde

 Het idee voor de waanzinnige reeks kwam van de coach van Matthieu, de voormalig toptriatleet en meervoudig wereldkampioen Luc Van Lierde. Hij won in de jaren 90 tweemaal de prestigieuze Ironman van Hawaï en begeleidt Matthieu Bonne al geruime tijd. Hij baseerde zich daarbij op de “7 Islands challenge”, waarin een Spaanse atleet in 2012 en 2013 tweemaal faalde.

“De tocht wordt een heuse beproeving. Zeker op La Graciosa, dat in 2018 officieel het achtste canarische eiland werd. Er zijn geen wegen aangelegd, waardoor ik het fiets- en looponderdeel off-road moet afleggen. Mijn koersfiets ruil ik dus in voor een mountainbike. Die 180 kilometer fietsen worden zeker hels. La Graciosa komt ook nog eens helemaal op het einde van het rijtje. Maar ik klaag zeker niet. Ik hou van de Canarische Eilanden en z’n natuurelementen. Zwemmen, fietsen en lopen zijn mijn passie”, aldus Bonne.

Driemaal de Mount Everest

Om de uitdaging tot een goed einde te brengen traint Matthieu Bonne sinds november vorig jaar gemiddeld 30 tot 40 uur per week. Daarin laat hij niks aan het toeval over, want de Canarische Eilanden kunnen met hun harde wind, bergachtig reliëf en hoge temperaturen verraderlijk zijn. In maart trok hij al eens een week naar Lanzarote om er in dezelfde omstandigheden te trainen. Het resultaat van een weekje afbeulen: 70 uren trainen met 15 kilometer zwemmen, 1.140 kilometer fietsen en 210 kilometer lopen met 23.970 hoogtemeters. Of bijna driemaal de Mount Everest.

De deelname van Matthieu Bonne aan ‘Kamp Waes’ en zijn eerdere sportprestaties inspireren heel wat jongeren. Dat blijkt ook aan de rand van het zwembad bij LAGO Olympia in Brugge, waar hij al zeven jaar redder is en erg graag gezien is bij kinderen. Ze spreken hem dagelijks aan en Matthieu staat hen elke keer opnieuw met de glimlach met raad en daad bij. Daarom slaan LAGO en zijn sportieve redder Matthieu de handen in elkaar om via deze challenge meer kinderen aan te zetten om te sporten.

Ook voor Polar, het sporthorlogemerk waarvan Matthieu ambassadeur is, zet mee zijn schouders onder de unieke challenge: “Bij Polar staan we er voor om mensen te ondersteunen bij het halen van hun gezondheids -, fitness en sportieve doelen”, legt Koen Demyttenaere, marketing manager Polar, uit. “Toen Matthieu ons vertelde over zijn grensverleggend project, waren we meteen enthousiast. Met deze uitdaging toont Matthieu dat alles mogelijk is als je je op een verantwoorde en gebalanceerde manier voorbereidt op een groot doel.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?