Joggen helpt tegen alzheimer

Dagelijks een rondje joggen vermindert de kans op alzheimer bij mensen die genetisch een grotere kans hebben op het krijgen van de ziekte. Dat stellen onderzoekers van de Washington University in Saint-Louis.

De onderzoekers volgden 201 personen tussen 45 en 88 gedurende een periode van 10 jaar. In sommige gevallen kwamen ze uit een familie waar eerder al alzheimer vastgesteld was, 56 proefpersonen waren drager van het gen dat de kans op alzheimer vergroot.

Gedurende al die jaren moesten de deelnemers bijhouden hoeveel ze bewogen. Voor de hele groep was er nauwelijks effect. Net zoals in eerdere studies bleek beweging amper invloed te hebben op de ontwikkeling van alzheimer.

Wanneer de wetenschappers keken naar de groep die genetisch een grotere kans had op het krijgen van de ziekte, veranderde het beeld. Zij haalden wél voordeel uit op tijd en stond bewegen.

Om meer duidelijkheid te scheppen, liet het team oudere, genetisch gemanipuleerde muizen in rad lopen. Ook zij ontwikkelden minder vaak dementie dan minder fitte soortgenoten.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.