Jo Schoonbroodt breekt 18-jaar oude wereldrecord marathon 70+

Hij was er al een aantal keren dichtbij, maar nu is hij officieel de snelste 70-plusser ooit op de marathonafstand.

Lopen is een sport die je ook op latere leeftijd perfect kan blijven beoefenen. De Nederlander Jo Schoonbroodt bewees dat vorig weekend nog maar eens, toen de 71-jarige een nieuw wereldrecord vestigde op de marathon in de leeftijdscategorie 70+. Op de Maasmarathon van Visé liep hij 2:54:19 en verbeterde daarmee het vorige wereldrecord met 19 seconden, dat op naam stond van de Canadees Ed Whitlock. 

Vier weken na de NN Marathon Rotterdam, waar hij al 2:55:20 uur liep, stond Schoonbroodt in het Belgische Visé aan de start van de Maasmarathon. Zijn plan was om wederom een tijd onder de drie uur te lopen, dat zou dan zijn 75ste ‘sub3’-marathon zijn!

“OEPS, SNELLER DAN ROTTERDAM”

Op het parcours langs de Maas staat veel wind, maar op het eerste deel vond Schoonbroodt beschutting in een goede groep met ook lopers van de Halve Marathon. Na de eerste ronde van 21,1 kilometer kwam hij door in een tijd van 1:26:18 uur. “Oeps dat is sneller dan in Rotterdam vier weken geleden”, beschrijft de 71-jarige loper zijn wedstrijd op Instagram. “Gelukkig tref ik in de tweede ronde Frank Driessen die me goed helpt, opnieuw tegen de wind. In Eijsden komt Raoul Spronken op de fiets aansluiten en hij haalt het lijstje met kilometertijden voor het wereldrecord te voorschijn. Ik blijk een halve minuut sneller dan het record te lopen maar voel de benen zwaarder worden.”

HARDER DOOR EDDY WALLY

Toch verslapt hij niet dankzij een ultieme truc van zijn plaatsgenoot Raoul: “Om me bij de les te houden, pakt hij zijn telefoon tevoorschijn en begint hij muziek van Eddy Wally af te spelen. Eddy zijn muziek doet wonderen en onder de klanken van ‘Cherry, Cherry’ haal ik de ene na de andere loper in. In de afdaling naar het centrum van Visé voel ik wat krampen opkomen, maar de finish isnabij. Met een marathontijd van 2:54:19 uur, mag ik me de snelste 70+ loper op deze aardbol noemen en mijn 75e marathon onder de 3 uur is een feit. Sjiek is miech dat.” 

Schoonbroodt liep zo vier seconden sneller dan het onofficiële record van de Amerikaan Gene Dykes uit 2018. Zijn tijd 2:54:48 kwam niet in de officiële boeken, omdat de Jacksonville Marathon niet werd erkend door de Amerikaanse atletiekfederatie USATF. Het inmiddels 18 jaar oude record van Ed Whitlock (2:54:48 uur) bleef zo staan, maar dat is nu dankzij Jo Schoonbroodt definitief uit de boeken.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?