Enkel tijd om in het weekend te sporten? Ook dit is al voldoende voor je gezondheid

Volgens wetenschappelijk onderzoek hoef je je fysieke inspanningen niet over een hele week te spreiden en volstaat het om je sport te beperken tot een of twee (weekend)sessie(s).

Dankzij wetenschappelijk onderzoek weten we al heel wat over hoe lichaamsbeweging bijdraagt aan onze gezondheid. Zo weet je bijvoorbeeld wat het beste tijdstip is om te sporten, hoe vaak je moet sporten en aan welke intensiteit je het best sport. Al deze studies bieden inzichten waaruit we kunnen leren en die we kunnen toepassen. Maar als je – wat bij heel wat mensen zo is – weinig tijd hebt om te sporten, is het natuurlijk moeilijk om deze inzichten toe te passen. Herkenbaar? Dan hebben we goed nieuws voor jou.

‘Weekend warrior’

Voor een grootschalige internationale studie analyseerden onderzoekers data van meer dan 350.000 mensen in de Verenigde Staten tussen 1997 en 2013. De onderzoekers wilden één specifieke vraag kunnen beantwoorden: als je voldoende sport om aan de wekelijkse aanbevolen bewegingsrichtlijnen te voldoen, maakt het dan uit of je sport in ‘slechts’ één of twee sessie(s), of is het beter om je fysieke activiteit te spreiden over twee of meerdere sportsessies doorheen de week?

De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om wekelijks 150-300 minuten matig intensief te bewegen, of 75-150 minuten intensief te bewegen (of een combinatie van beide) om gezond te zijn.

De wetenschappers verdeelden de onderzoeksgroep in een groep die ‘regelmatig actief’ was (zij die aan de aanbevolen 150 of 75 minuten voldeden door drie of vier keer per week te bewegen) en een groep die alle fysieke activiteit in een of twee sessie(s) volbracht, maar wel evenveel bewoog als de eerste groep. Zij werden de zogenaamde ‘weekend warriors’ genoemd. Hierna vergeleken de onderzoekers het sterftecijfer over een periode van 10 jaar bij beide groepen en stelden ze vast dat de cijfers voor beide groepen gelijkaardig waren.

Langere levensduur

De studie, gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift JAMA Internal Medicine, suggereert daarmee dat het dus niet uitmaakt of je nu in meerdere, kortere sessies sport of in een of twee langere (weekend)sessies. Het gezondheidsvoordeel blijft hetzelfde en je hebt sowieso een lager overlijdensrisico dan wie niet fysiek actief is.

Conclusie: de resultaten bevestigen wat we al wisten: lichaamsbeweging is goed voor je en het kan je levensduur verlengen. En nu weet je dat dit ook geldt zelfs al heb je weinig tijd, zolang je maar tijd kan vrijmaken tijdens het weekend om een goede training (of twee) te voltooien.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?