Jasmin Paris finisht als eerste vrouw ooit loodzware Barkley Marathons

De 40-jarige Britse Jasmin Paris heeft geschiedenis geschreven door als eerste vrouw ooit de mythische Barkley Marathons te finishen. Vrijdagnacht haalde ze net de tijdslimiet van 60 uur en is daarmee de 20ste loper in de geschiedenis van de Barkley Marathons die de finish bereikt.

De Barkley Marathons van 2024 zitten erop, mét een recordaantal finishers van 5 lopers. De Oekraïner Ihor Verys was de eerste die binnenkwam: hij deed er 58u44’59” over. Daarna volgden John Kelly, Jared Campbell, Greig Hamilton én de Britse ultraloopster Jasmin Paris. De 40-jarige atlete kwam net op tijd binnen en finishte de legendarische ultraloop in 59u58’21”.

De Barkley Marathons worden beschouwd als de zwaarste (en meest gekke) ultraloop ter wereld. Deelnemers moeten 160 km verdeeld over 5 loops (rondes)  afleggen in het Frozen Head State Park in Tennessee en dat binnen de 60 uur. Voor elke loop hebben ze maximaal 12 uur de tijd. Het parcours is niet uitgepijld en telt zo’n 18.000 hoogtemeters. De deelnemers krijgen enkel een simpel horloge mee om hun tijd in de gaten te houden en moeten vertrouwen op hun oriëntatievaardigheden.

Ook dit jaar waren de Barkley Marathons weer meedogenloos: na 17 uur was de eerste helft van het deelnemersveld al uit de wedstrijd gestapt. Toch wisten vijf lopers de finish te bereiken en zo de teller op 20 finishers (sinds 1985) te zetten.

Zelfs voordat Paris de finish bereikte, had ze al verschillende records beet: ze was de eerste vrouw om drie volledige lussen drie keer te voltooien, ze had de snelste vrouwelijke tijd op die afstand op haar naam staan en ze was de eerste vrouw die ooit de laatste ronde kon starten. Paris is ook geen onbekende in de wereld van het ultralopen: in 2019 won ze de loodzware Montane Winter Spine Race en verpulverde ze het parcoursrecord met 12 uur.