Intuïtief eten-experte: “Het is bevrijdend om niet meer dag en nacht met eten bezig te zijn”

Voor het nieuwste RunningBE magazine interviewden we intuïtief eten-coach en voedingsdeskundige Celien Rombouts, die je vertelt hoe je (opnieuw) met plezier en vertrouwen leert eten.

Het moet zo ongeveer hét goede voornemen bij uitstek zijn: een paar kilootjes vermageren. Het liefst zo bruusk mogelijk, met een cold turkey-dieet vanaf de eerste maandag van januari. Maar volgens diëtiste Celien Rombouts kieperen we dat ‘goede’ voornemen maar beter meteen de vuilnisbak in. “Los van het feit dat diëten niet werkt, zorgen opgelegde regels er al zeker niet voor dat je je goed in je vel voelt. Daarom pleit ik voor intuïtief eten.”

“Als kind had je geen schuldgevoel wanneer je een koekje of een banaan at. Kinderen krijgen eten wanneer ze honger hebben en stoppen met eten wanneer ze genoeg hebben”, illustreert Celien het idee achter intuïtief eten. “Van nature kunnen we dus perfect naar onze lichaamssignalen luisteren. Alleen zijn we ondertussen opgegroeid en blootgesteld aan zwart-witgedachten rond eten, die ons aangepraat zijn door de heersende dieetcultuur en bijbehorende schoonheidsidealen. Bij sommigen hebben die factoren een verstoorde relatie met eten in de hand gewerkt, waardoor ze nog voor elke hap al nadenken over de impact van eten op hun gewicht. Met als gevolg dat ze zich schuldig voelen wanneer ze iets eten dat in hun ogen niet gezond is. Na één koekje is het dan ‘om zeep’. Zo’n zelf opgelegd dieet is simpelweg niet vol te houden en het ligt ook mijlenver af van een gezond eetpatroon dat bij een specifieke persoon past.”

Het goede nieuws is dat we wel degelijk opnieuw kunnen leren om naar de signalen van ons lichaam te luisteren. Hoe je dat precies aanpakt en welke specifieke tips Celien heeft voor lopers die intuïtief willen leren eten, lees je in het laatse RunningBE magazine. Het januari/februarinummer ligt nog t.e.m. 1 maart in de winkelrekken. Je kan RunningBE ook online bestellen of het artikel hier digitaal lezen via Blendle.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?