Intensief sporten maakt slimmer

Intensief sporten stimuleert de hersenactiviteit en gaat op oudere leeftijd de cognitieve achteruitgang tegen. Dat blijkt uit de resultaten van onderzoeken bij meer dan 2.000 personen die een al dan niet intensieve sporttraining kregen en anderen die geen sport beoefenden.
Intensief sporten maakt slimmer (foto goedgevoel.be)

Beweegprogramma’s die specifiek gericht zijn op een verbetering van de cardiorespiratoire fitheid blijken deze fitheid met gemiddeld 14 procent te verbeteren en gaan gepaard met significant betere prestaties op cognitieve testen zoals auditieve en visuele aandacht, cognitieve snelheid en motorfunctie. Op andere domeinen zoals het korte en lange termijn geheugen, het werkgeheugen, perceptie en dergelijke was er geen significant verschil. De fysieke activiteiten moeten echter ook voldoende intens zijn om het cognitief functioneren gunstig te beïnvloeden. De duur op zich heeft geen invloed. Dat blijkt uit een doctoraat aan de Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen van de K.U.Leuven.

“Het was al bekend dat fysieke activiteit en sport belangrijk zijn voor een gezonde oude dag. Nu blijkt dat intensief beweging ook effect ressorteert met betrekking tot de hersenactiviteiten”, aldus onderzoekster Angevaren. In haar proefschrift pleit ze voor verder onderzoek om de meest doeltreffende parameters van bewegen te identificeren evenals de groepen in de bevolking waarop deze activiteit het meest doeltreffend zal zijn.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?