‘Ik schrok me een aap toen ik een loper met bebloede tepels zag’

Misschien ken je Mout Uyttersprot als acteur (Bert uit Familie of Filip uit De Kotmadam). Als loper is de kans groter dat je hem kent van loopwedstrijden. Mout is speaker bij heel wat wedstrijden en kreeg zo de loopmicrobe stevig te pakken.

Een van de eerste wedstrijden voor Mout Uyttersprot als speaker was de AG Antwerp 10 Miles & Marathon. “Ik wist totaal niet wat lopen was, en ik maakte ook enkele uitschuivers. Ik schrok me een aap toen ik een man met bebloede tepels zag. Hij bereikte de finish en ik vuurde strompelende marathonlopers aan om toch nog een spurtje in te zetten. Ondertussen weet ik dat zoiets geen goed idee is.”

Aan de finish kreeg Mout weleens de opmerking: “Jij hebt gemakkelijk praten, je zou beter zelf eens meelopen.” Tegenwoordig loopt hij zo’n 60 kilometer per week. Zijn allereerste ultratrail was de Lampiris Crêtes de Spa, maar zijn mooiste loopervaring tot nu toe beleefde Mout vorig jaar in Zwitserland. Hij liep er de Matterhorn Ultraks Sky Race, een bergloop van 49 kilometer met 3600 hoogtemeters. Mout: “De eerste 15 kilometer klommen we tot op de top van de Gornergrat, die meer dan 3100 meter boven de zeespiegel ligt. Daarna volgden er nog enkele beklimmingen met een kilometerslange afdaling naar Zermatt als toetje. Dat ging niet meer zo vlot, want ik had geweldig veel pijn in mijn bovenbenen. Ik moest zelfs enkele keren een stukje wandelen.”

Het volledige artikel lees je in ons meinummer (nu in de winkel) of hier digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?