Hoe voorkom je uitdrogingsverschijnselen?

Wie tijdens het sporten niet voldoende drinkt, krijgt al snel last van uitdrogingsverschijnselen. Hieronder volgen enkele interessante do's and don'ts om dehydratie te voorkomen.
Hoe voorkom je dehydratie? (foto roosvicee.nl)

Goed: kokosnootwater
Water met een vleugje kokosnoot is de laatste tijd erg populair. Het bevat veel elektrolyten, minder calorieën dan een sportdrank én het geeft je ook genoeg carbohydraten om een sportsessie door te komen. Voor langere inspanningen in de zon is het kokosnootwater echter niet geschikt, omdat het te weinig natrium bevat.

Slecht: frisdrank
Gesuikerde dranken worden nooit aangeraden door nutritionisten, maar tijdens een sportsessie zijn ze helemaal onaanvaardbaar. Suikerijke en bruisende brouwels kunnen namelijk leiden tot een opgeblazen gevoel en maagkrampen, waardoor je niet meer goed kan bewegen. 

Goed: infusies
Als je geen fan bent van gewoon water, zijn waterinfusies een goed alternatief. Die kan je kopen, maar ook zelf maken door wat komkommer, munt of citroen in je water te doen.

Slecht: alcohol
Het lijkt misschien ontzettend logisch, maar we moeten het toch vermelden. Als je de hele middag aan het zwembad gelegen hebt met een cocktail in je hand, kan je daar enkele uren later nog de gevolgen van dragen. Alcohol droogt het lichaam uit. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je het niet mag drinken. Tip: drink  altijd minstens één glas water tussen twee drankjes die alcohol bevatten.

Goed: cafeïne
Dit is misschien verrassend, maar volgens het laatste onderzoek zijn koffie en thee echt goed om te hydrateren. Hou het wel bij één of twee kopjes en drink geen liters koffie voor je gaat sporten. 

Slecht: energiedrankjes
Natuurlijk mogen ook niet alle caffeïnerijke drankjes over dezelfde kam gescheerd worden. Energiedrankjes zoals Red Bull zijn veel geconcentreerder dan koffie en zullen in geen geval helpen om je beter te doen sporten.

Slecht: spuitwater
Dit broertje van gewoon water lijkt misschien een goede keuze, maar dat is het niet helemaal. Net zoals frisdrank kan spuitwater zorgen voor een opgeblazen gevoel.

Goed: chocolademelk
Chocomelk is vooral goed om te rehydrateren ná de fysieke inspanning. Het drankje bevat veel proteïnen, koolhydraten en suikers die je opgebruikte voedingsstoffen terug aanvullen.

Slecht: ijskoude drankjes
Als je een ijskoud drankje snel opdrinkt, is er een hoog risico op maagkrampen. Zelfs als het buiten ontzettend warm is, moet je opletten met te koele drankjes of ijsblokjes.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?