Hoe lopen je helpt om een betere gamer of pianist te worden

Wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen hebben onderzocht wat de impact van lichaamsbeweging is op iemands leervermogen. Ze kwamen tot de vaststelling dat intensief lopen helpt om je motorische vaardigheden sterk te verbeteren en zo bijvoorbeeld een betere gamer of pianist te worden.

De onderzoekers van het Departement Voeding, Lichaamsbeweging en Sport van de Universiteit van Kopenhagen deden een test met 67 proefpersonen, allemaal mannen tussen de 18 en 35 zonder fysieke of mentale beperkingen. Als enigszins ongebruikelijk bijkomend criterium werden professionele muzikanten en gamers uitgesloten als mogelijke deelnemers.

De test bestond uit het aanleren van een eenvoudig computerspel dat de motoriek van de deelnemers uitdaagde en oefende. Een deel van de testgroep moest voorafgaand aan het computerspel intensief sporten, een ander deel moest zich na afloop in het zweet werken en dan waren er nog diegenen die voor én na moesten sporten en tot slot een testgroep die zich over de hele lijn fysiek niet moest afpeigeren.

Sporten zorgt voor stijging van 10%

Na een week werd het vaardigheidsniveau en geheugen van de proefpersonen opnieuw getest om te beoordelen of het geleerde was blijven hangen. Uit de resultaten bleek dat sporten voor en na het leermoment de geheugenvorming optimaliseert, met een opmerkelijke verbetering van 10% in het onthouden van motorische vaardigheden.

Het Deense onderzoek toont dus aan dat het integreren van fysieke activiteit de leereffectiviteit vergroot. “Dit komt omdat fysieke activiteit het vermogen van de hersenen om te veranderen vergroot, wat een voorwaarde is voor het onthouden”, vertelt neurowetenschapper Jesper Lundbye-Jensen aan Neuroscience News. Het effect geldt voor iedereen, maar in het bijzonder voor wie nieuwe skills moet leren … of dingen opnieuw moet leren. Denk bijvoorbeeld aan revalidatietrajecten om mobiliteit en verloren motorische vaardigheden te herstellen.

Toekomstig onderzoek

Maar hoe zit dat nu met die professionele muzikanten en gamers? Waarom werden zij uitgesloten uit het onderzoek? “Mensen met ruime ervaring in het oefenen van motorische vaardigheden beginnen doorgaans op een ander niveau”, legt onderzoeker Lasse Jespersen uit. “Hoewel de motorische taak die in het onderzoek werd gebruikt bij iedereen onbekend was, zou het betrekken van experts (lees: geroutineerde gamers of motorisch sterke muzikanten) de dynamiek vanaf het begin hebben veranderd.”

“Maar dat betekent niet dat ze niet zouden profiteren van dezelfde effecten die we hebben laten zien bij de 67 proefpersonen”, vervolgt Jespersen. “Integendeel, in een toekomstig onderzoek zou het interessant kunnen zijn om te onderzoeken hoe lichaamsbeweging mensen met een fijne motoriek op topniveau beïnvloedt.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?