Hoe (korte) wandelingen bijdragen aan een brein in topconditie

Onderzoekers ontdekten hoe een simpele, korte wandeling je mentaal al scherper kan maken.

We weten al langer dat dagelijks bewegen net zo goed is voor onze hersenen als voor de rest van ons lichaam. Nieuw wetenschappelijk onderzoek, dat recent gepubliceerd werd in The Journal of Alzheimer’s Disease, toont nu ook dat een korte wandeling van amper 30 minuten de bloeddoorstroming naar het brein bevordert, waardoor zowel de cognitieve prestatie als het geheugen een boost krijgen.

DE ROL VAN JE HART

Cognitieve achteruitgang is een natuurlijk verschijnsel bij het ouder worden. Je bloeddoorstroming speelt hierbij een belangrijke rol doordat je hartfunctie afzwakt en je bloedvaten harder worden. Simpel uitgelegd: de bloedtoevoer naar de hersenen neemt af, waardoor er minder zuurstof en andere voedingsstoffen tot bij je brein geraken. Dit resulteert in een mindere werking van verschillende hersenfuncties.

HOE KORTE WANDELINGEN HELPEN

Studies hebben veelvuldig aangetoond dat ouderen die aan lichaamsbeweging doen een gezondere bloeddoorstroming hebben. Voor een nieuwe studie testten onderzoekers van de University of Texas 70 mannen en vrouwen boven de 55 jaar waarbij er sprake is van een verminderde hersenfunctie. Ze kregen een bewegingsschema dat bestond uit korte wandelingen of stretchoefeningen die ze 3 tot 5 keer per week moesten uitvoeren gedurende 30 tot 40 minuten. Tijdens het onderzoek droegen de deelnemers hartmonitors en werden er meermaals hersenscans genomen.

Uit de resultaten blijkt dat zij die kort wandelden gezondere bloedvaten ter hoogte van de nek en een grotere bloedtoevoer hadden naar het brein. Zij die stretchten ervaarden niet hetzelfde effect. Ook scoorden de wandelaars beter op bepaalde tests die peilden naar executieve functies, zoals plannen en beslissingen nemen. En dat is geen onbelangrijk gegeven als je weet dat deze functies het eerste achteruitgaan bij dementie.

DIT MOET JE DOEN

Professor Rong Zhang, hoofdonderzoeker van de studie duidt in The New York Times op het belang van lichaamsbeweging om de bloedtoevoer naar de hersenen te vergroten. Wel stelt hij dat er ‘meer tijd nodig is’ dan 12 maanden om echt progressie te merken in de cognitieve werking. Zhang adviseert ouderen – en iedereen eigenlijk – om dagelijks meer stappen te zetten. “Parkeer je auto verder weg of neem de trap in plaats van de lift. Het zijn de traditionele trucjes, maar wel simpele methodes om je brein in topconditie te houden.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?