Hoe groot is de invloed van je gewicht op loopprestaties?

Hoe minder je weegt, hoe sneller je vooruitgaat. Klinkt logisch. Maar is er ook een limiet? En welke tijdswinst levert een gewichtverlies van pakweg 10% je op?

Onze journalist Dirk Van Thuyne probeert al even om de 3 uur-barrière op de marathon te slopen. Een jaar geleden strandde hij op 17 seconden van dat doel. Ondertussen weet hij zijn doel had kunnen bereiken als hij een beetje minder gewogen had, want voor ons maartnummer verdiepte hij zich in de invloed van gewichtsverlies op loopprestaties.

Hij ging onder meer langs bij Jolien Lewyllie, voedingsdeskundige bij Energy Lab. “Grosso modo komt het erop neer dat een gewichtsafname van 10 procent een snelheidswinst van 10 procent oplevert. Het winstpercentage is wel afhankelijk van het trainingsniveau, stress en de aard van het parcours”, klinkt het. Een man van 80 kilo die de marathon in 4 uur loopt, kan zijn tijd dus met 24 minuten verbeteren door 8 kilo te verliezen. Jolien waarschuwt wel: “Gewicht verliezen gaat niet tot in het oneindige. Bij een te laag vetpercentage kom je als atleet onvermijdelijk in de problemen.”

In het volledige artikel heeft Jolien het onder meer over hoeveel die absolute ondergrens bedraagt. Je vindt er ook interessante tabellen met referentiewaarden voor vetpercentages. Je kan het artikel hier digitaal raadplegen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?