Hoe bepaal je wanneer je moet rusten?

Een goed gebalanceerd loopschema verkleint de blessurekans. Maar toch is het soms nuttig om extra rust in te lassen. Wanneer moet je dat doen?

Elke loper kent het: hoewel je niet honderd procent fit bent, ga je toch maar op pad ‘omdat er nu eenmaal een training op het menu staat’. In sommige gevallen doe je dan meer kwaad dan goed. Weet dat een paar dagen rust geen ramp zijn voor je conditie. Ultrarunner David Roche vertelde aan Trail Runner Magazine wanneer je volgens hem zeker rust moet nemen.

1. Je voelt pijn tijdens het wandelen. Als je al niet pijnvrij kan stappen, is lopen zeker geen goed idee aangezien dat een veel grotere impact op je lichaam heeft.

2. Als er een plotse pijn komt opzetten tijdens je training. Stop meteen, wandel naar huis en loop zeker één dag niet. Roche noemt zo’n wandeling naar huis de ‘walk of shame’, maar wel eentje waardoor je blessures niet verergert.

3. Als de pijn zich rond je botten situeert (bv: scheenbeen), rust dan minstens drie dagen. Roche vergelijkt die situatie met het bakken van een cake. “Als je pijn hebt in de buurt van je botten, is er eerst de ontsteking. Zoals een cake die in omvang toeneemt wanneer je hem bakt. Als je blijft bakken, verbrandt of explodeert de cake.”  

4. Gebruik Dokter Google NIET. Raadpleeg een specialist als je vermoedt dat je een blessure hebt. En zoek dus niet op het internet naar de blessure die je misschien hebt en wat de remedie is. De kans dat je een verkeerde remedie toepast (of gewoon een verkeerde diagnose stelt), is vrij groot.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?