Hier hebben trail runners géén last van!

Trail running heeft een aantal interessante voordelen!

Ga jij meestal op de weg lopen? Dan zijn er zo van die dingen waarmee je vaak moet afrekenen en die serieus op je zenuwen kunnen werken… Trail runners hebben hier helemaal geen last van! Deze 5 ‘ongemakken’ kom je doorgaans niét tegen op de trails:

1. Auto’s
Ga je op de weg lopen, dan ben je omringd door auto’s. Automobilisten moeten natuurlijk voorzichtig zijn maar als loper blijf je best ook zelf alert want je weet maar al te goed hoe snel je afgeleid bent in de wagen (bv. door je telefoon of kinderen op de achterbank). Op de trails kom je geen wagens tegen, dus da’s alvast een zorg minder!

2. Verkeerslichten
Niks zo vervelend als een verkeerslicht dat op rood springt net op het moment dat jij als loper de straat wil oversteken! Je bent dan uit je ‘zone’ en moet je tempo opnieuw vinden wanneer het groen is. Bij het traillopen bepaal je zelf hoe lang je loopt en wanneer je stopt.

3. Honden
Honden die op wandel zijn met hun baasje kunnen een ‘pain in the ass’ zijn tijdens het lopen. Ook al lopen ze aan de leiband en doen ze volgens hun baasje geen vlieg kwaad, toch kunnen ze wel eens achter je aan lopen omdat ze bijvoorbeeld willen spelen. De beestjes bedoelen het dus goed maar echt prettig is het niet als loper… Op de trails kom je doorgaans enkel wilde dieren tegen. Die zijn meestal bang van mensen, dus je hebt er geen last van!

4. Voetgangers
De laatste tijd is trail running aan een opmars bezig (ook onder invloed van corona) maar toch is het nog steeds mogelijk om een trail te lopen en weinig tot geen andere mensen tegen te komen. Heerlijk rustgevend, ideaal om al je zorgen en bekommernissen opzij te zetten en te genieten van de natuur! Wie op de baan of in de stad gaat lopen, heeft hier de kans niet toe want daar wemelt het van de voetgangers en andere lopers (tenzij je ’s anchts gaat lopen uiteraard). Die kunnen je hinderen tijdens het lopen.

5. Eentonige looproutes
Veel lopers hebben vaste rondjes die ze altijd opnieuw lopen, meestal in de buurt van hun huis. Begrijpelijk uiteraard, want da’s lekker makkelijk en het maakt lopen ook zo’n eenvoudige sport om te beoefenen. Maar die vaste trajecten kunnen na een tijdje enorm beginnen tegensteken. Je loopt als het ware op ‘automatische piloot’. Op de trails is dit niet het geval. Dat parcours is nieuw voor je en je moet er met je volle aandacht bij zijn als je niet over takken en dergelijke wil struikelen. Het houdt je scherp en maakt het lopen extra leuk!

Begrijp ons niet verkeerd: op de weg lopen is ook superleuk, uiteraard! Maar trail running heeft wel degelijk enkele voordelen. Als je nog nooit een trail gelopen hebt, moet je het misschien eens proberen. Ideaal als afwisseling met gewoon lopen!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?