Het stikt van fijnstof op populaire loopplekken

Groene plekken in de buurt van de stad zijn erg populair bij lopers. Toch is het er door de hoge concentratie aan fijnstof vaak erg ongezond om te sporten, zo blijkt uit een reportage op de Nederlandse televisie.

Wie loopt in de buurt van de stad let best op de plaats en het tijdstip. (foto belga)
Het VARA-programma Uitgesproken volgde Maarten van Biezen en Karin Blaauw van Natuur & Milieu tijdens hun metingen aan de Kralingse Plas, één van de populairste looprondjes in Rotterdam. Hoewel het een gezonde sportomgeving lijkt, is de lucht er behoorlijk vervuild.

“We raden de lopers echt aan om goed op te letten wanneer en waar ze gaan lopen. Mensen trekken vaak de loopschoenen aan als ze thuis komen van het werk. Net op het moment waarop de avondspits volop aan de gang is en er dus het meeste fijnstof in de lucht hangt. Wetende dat een loper per uur 2.000 liter lucht inademt – ongeveer drie keer zoveel als een wandelaar – kan je wel concluderen dat dit niet gezond is”, aldus van Biezen.

Lopers kunnen ook maar beter zorgvuldig hun parcours uitstippelen. “Uit onze metingen blijkt dat het al verschil kan uitmaken of je een paar meter naast de straat loopt of op de weg zelf.”
 
Lopers laten zich ook vaak misleiden door het groene karakter van de omgeving. Zo werden in Utrecht op een looprondje midden in bosrijk gebied maar omgeven door twee snelwegen bijna dezelfde waarden gemeten als in de binnenstad.

‘TIEN OF TWINTIG SIGARETTEN’

“Zo’n gebied voelt wel groen aan, maar je moet er toch niet te lang sporten of spelen”, aldus Blaauw. Op de vraag of het nu echt zo schadelijk is, heeft van Biezen een opmerkelijke vergelijking in petto. “Je kan net zo goed vragen of tien sigaretten roken nu echt zo schadelijk is in vergelijking met twintig stuks. Het is minder schadelijk, dat wel, maar echt niet gezond.”

Wat voor lopers geldt, is trouwens evenzeer waar voor fietsers. “Er wordt momenteel volop geëxperimenteerd met langeafstandsfietspaden voor pendelaars. Die liggen meestal vlak naast de snelweg. Dat vind ik heel vreemd”, besluit van Biezen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?