Het placebo-effect van superschoenen

Bevorderen superschoenen je loopprestatie? Alleen al het geloof dat dat zo is, zorgt voor een mentale boost bij de drager van de superschoenen. Dat blijkt uit een wetenschappelijke studie van Nieuw-Zeelandse en Canadese wetenschappers.

In de studie onderwierpen de onderzoekers 24 vrouwelijke lopers, die nooit eerder met superschoenen hadden gelopen, aan een looptest. Ze mochten afwisselend lopen met de Nike ZoomX Vaporfly Next% 2 en met een zogezegd ‘gewone’, minder gesoficisticeerde loopschoen. Er werd hen verteld dat het doel van het onderzoek was om te meten hoeveel comfortabeler en energie-efficiënter het is om met superschoenen te lopen in plaats van met ‘gewone’ exemplaren.

De vrouwen kregen daarbij ook te horen dat de Nike ZoomX Vaporfly Next% 2 de beste op de markt is, dat atleten die deze schoen dragen wereldrecords verpulveren, dat lopen met zo’n superschoen heel makkelijk voelt, dat ze het gevoel zullen krijgen vooruit gekatapulteerd te worden, … Over de ‘gewone’ schoen werd dan weer verteld dat de schoen er weliswaar hetzelfde uitziet als een superschoen, maar dat er geen geavanceerde technologie mee gemoeid is (geen speciale foam, geen carbon, …), dat topatleten nooit met die schoen zouden lopen en dat je al voor minder dan 100 dollar zo’n schoen kan kopen.

Groter zelfvertrouwen, meer loopcomfort

87,5% van de vrouwen verklaarde na afloop van de test de superschoenen te verkiezen omdat die tijdens het lopen beter aanvoelden. Ze meenden dat hun loopprestatie beter was dan met de gewone schoenen en ze vertelden, dankzij de superschoenen, meer genoten te hebben van het lopen. Ook waren ze ervan overtuigd dat het risico op blessures dankzij de superschoenen beperkter is dan bij het lopen met de gewone schoenen uit de test.

Nochtans – en dit had je natuurlijk totaal niet zien aankomen: de gewone schoenen uit de test waren óók superschoenen. De onderzoekers hadden dat paar alleen ontdaan van alle Nike-logo’s en de schoenen zwart gespoten. Het eigenlijke doel van hun studie was om na te gaan of er een placebo-effect speelt bij het dragen van superschoenen.

Het antwoord is dus ja. Hoewel er objectief gemeten geen betere/slechtere loopprestaties werden geleverd met de herkenbare superschoenen dan wel met de ‘vermomde’ superschoenen gaven de deelnemers aan het onderzoek toch aan dat ze met de herkenbare superschoenen meer loopcomfort ervaarden.

Het geloof in hightech-schoenen levert dus indirecte voordelen op, die op hun beurt het zelfvertrouwen en de motivatie kunnen vergroten en kunnen zorgen voor een over het algemeen leukere loopervaring.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?